Sonda Voyager 1 a transmis un mesaj de la 24 de miliarde de kilometri de Terra, pentru prima dată după cinci luni

Data publicării:
sonda spațială Voyager 1
Voyager 1, lansată în 1977, a ajuns mai departe de Pământ decât orice alt obiect lansat de om. Foto: Profimedia Images

Sonda Voyager 1, obiectul construit de om aflat la cea mai mare distanţă de Terra, a transmis date pentru prima dată în cinci luni, a anunţat luni NASA.

Sonda, care se află la o distanţă de circa 24 de miliarde de kilometri de Terra, nu a mai transmis date ştiinţifice şi tehnice fiabile despre starea sa din luna noiembrie, a adăugat agenţia spaţială americană.

Echipele NASA reuşeau totuşi să transmită comenzi, iar sonda, lansată în urmă cu 46 de ani, a continuat să opereze în mod normal.

Problema provenea de la un cip din componenţa unuia dintre computerele aflate la bord, care trebuia să formateze datele ştiinţifice şi tehnice înainte de a le trimite către Terra. O soluţie ingenioasă pentru transmiterea codului necesar a fost în cele din urmă găsită, relatează Agerpres.

NASA a reuşit să verifice starea de sănătate a sondei pentru prima dată din noiembrie şi va continua să aplice aceeaşi metodă pentru a recupera datele ştiinţifice.

Voyager 1 și geamăna sa, Voyager 2, sunt singurele două sonde care călătoresc în spaţiul interstelar. Acestea transportă la bord înregistrări sonore şi vizuale ale Terrei, stocate pe plăci din aur şi cupru.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri