Live

Lansarea unui parasolar uriaș în spațiu ar putea rezolva problema încălzirii globale (New York Times)

Data publicării:
Dacă am bloca doar ceva mai puțin de 2% din radiația Soarelui care ajunge pe Pământ, ar fi destul pentru a răci planeta cu 1,5 grade Celsius și pentru a păstra clima în limitele normale. Foto: Technion Israel Institute of Technology

Pământul a ajuns în punctul cel mai fierbinte din istoria sa, iar omenirea nu face nici pe departe destul pentru a salva planeta. În aceste condiții, un număr mic - dar în creștere - de astronomi și fizicieni propun o soluție care pare împrumutată din poveștile științifico-fantastice: un fel de umbrelă de plajă uriașă care plutește în spațiu, scrie The New York Times.

Ideea este de a crea o umbrelă de soare uriașă pe care să o trimitem într-un punct îndepărtat aflat între Pământ și Soare pentru a bloca o cantitate mică, dar crucială de radiație solară – destul cât să reducem efectele încălzirii globale.

Oamenii de știință au calculat că dacă doar ceva mai puțin de 2% din radiația Soarelui ar fi blocată, ar fi destul pentru a răci planeta cu 1,5 grade Celsius și pentru a menține Pământul în limitele unei clime rezonabile.

Ideea a apărut de mai mulți ani, dar nu a fost tratată ca o soluție serioasă. Dar, pe măsură ce criza climatică continuă să se înrăutățească, interesul în parasolare spațiale a crescut și tot mai mulți cercetători vin cu propriile lor variante. Există chiar și o fundație dedicată promovării scuturilor solare.

Un studiu recent realizat de Universitatea din Utah a explorat ideea de a împrăștia praf în spațiu, în timp ce o echipă de la MIT studiază posibilitatea construirii unui scut din „bule spațiale”.

Istvan Szapudi, un astronom de la Institutul pentru Astronomie de la Universitatea din Hawaii, a publicat vara trecută un studiu în care propunea agățarea unui scut solar uriaș de un asteroid modificat.

O umbrelă spațială cât Argentina

Acum, oamenii de știință conduși de Yoram Rozen, profesor de fizică și director al Institutului de Cercetare Spațială Asher de la Institutul de Tehnologie Technion-Israel, spun că sunt pregătiți să construiască un prototip de parasolar spațial cu care să demonstreze că această idee funcționează.

Pentru a bloca destulă radiație solară, umbrela ar trebui să aibă aproape 3 milioane de kilometri pătrați – cam de mărimea Argentinei, potrivit lui Rozen.

Un parasolar atât de mare ar cântări cel puțin 2,5 milioane de tone și ar fi prea greu de lansat în spațiu. Așa că proiectul implică lansarea mai multor parasolare mai mici. Ele nu ar bloca complet lumina Soarelui, ci ar crea o umbră difuză pe suprafața Pământului.

Rozen a spus că echipa lui este pregătită să proiecteze un prototip de 9 metri pătrați și are nevoie de 10-20 de milioane de dolari pentru a face o demonstrație.

Pentru a bloca destulă radiație solară, umbrela spațială ar trebui să aibă aproape 3 milioane de kilometri pătrați – ar fi cam de mărimea Argentinei. Colaj foto: Technion Israel Institute of Technology

„Putem să arătăm lumii: 'Uite, există o soluție care funcționează', ia-o și mărește-o la dimensiunea necesară”, a spus Rozen.

Susținătorii proiectului spun că un parasolar spațial nu ar elimina nevoia de a renunța la combustibilii fosili – principalii vinovați pentru schimbările climatice. Chiar dacă emisiile de gaze de seră s-ar reduce imediat la 0, există deja cantități excesive de dioxid de carbon în atmosferă care duc la creșterea temperaturilor.

Pământul este pe punctul de a cunoaște o creștere a temperaturii de 1,5 grade Celsius față de media preindustrială. Acesta este punctul din care șansele de apariție a fenomenelor meteo extreme – furtuni, secetă, valuri de căldură și incendii – cresc semnificativ, iar supraviețuirea oamenilor și a celorlalte specii de pe Pământ ar deveni foarte dificilă. Planeta a ajuns deja la pragul de 1,2 grade Celsius.

Consecințele dezastruoase ale unei coliziuni cu un asteroid

Un scut solar ar ajuta la stabilizarea climatului, în timp alte strategii de combatere a cauzelor încălzirii globale sunt în pregătire.

„Nu spun că asta va fi soluția, dar cred că toată lumea trebuie să lucreze la fiecare opțiune posibilă”, a spus și Szapudi.

Criticii spun că o astfel de soluție nu ar putea fi implementată în timp util și este prea vulnerabilă în fața furtunilor solare sau coliziunilor cu asteroizi. Dacă scutul este avariat, am putea avea de-a face cu o încălzire rapidă a climei cu consecințe dezastruoase.

Aceștia spun că ar fi mai bine să ne concentrăm asupra unor soluții pentru reducerea emisiilor de gaze de seră și eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă, iar o mică parte din cercetare ar putea merge înspre dezvoltarea unor idei de geoinginerie solară mai viabile și eficiente.

Rozen a spus că echipa sa se află încă în faza de pre-proiectare, dar ar putea să lanseze un prototip în cel mult trei ani, după ce obțin fondurile necesare.

Versiunea completă a parasolarului spațial ar costa trilioane de dolari, dar ar reduce temperatura Pământului cu 1,5 grade Celsius în doar doi ani.

„Noi, cei de la Technion, nu vom salva planeta”, a spus Rozen, „dar vom arăta lumii că se poate.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-au despărțit, deși nimeni nu se aștepta, iar ea a decis să spună adevărul printr-o comparație total surprinzătoare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Următoarea criză globală ar putea fi provocată de Soare. Care este riscul ca o „megafurtună” solară să ne trimită înapoi în Evul Mediu

Schimbările climatice întreţin şi alimentează bolile infecţioase (studiu)

Valuri de căldură catastrofale și orașe scufundate: Cum va arăta lumea dacă vom depăși pragul climatic de 3 grade Celsius

Imagini superbe. Aurora boreală a colorat cerul deasupra Europei și SUA. Fenomenul rar a apărut până în Florida

Partenerii noștri