Live

Înșelăciuni în numele Microsoft. Metoda "accidentul" s-a mutat online

Data publicării:

Metoda "accidentul" s-a mutat online. Zeci de români au fost atacaţi în ultimele săptămâni de hackeri care i-au sunat spunându-le că au o problemă la calculator care trebuie rezolvată urgent. Eroarea nu există în realitate, evident.

Infractorii s-au dat drept angajaţi Microsoft şi scopul lor era să instaleze viruşi în dispozitivele victimelor ca pe urmă să le supravegheze activitatea sau chiar să le fure bani din conturi.

Magda Popescu, avocat Microsoft: De obicei, se sună la telefon. Sunt de la Microsoft, am constatat că computerul dumneavoastră are viruşi şi este obligaţia noastră legală să vă sunăm şi acordăm sprijin. Daţi-ne codul de acces, moment în care persoana respectivă are acces la calcualorul victimei.

Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibenertică a emis o alertă, după ce în ultimele săpătmâni zeci de români s-au plâns să au fost atacaţi de falşi angajaţi Microsoft.

"Am fost apelat de pe două numere de telefon, care păreau locale, de persoane care s-au recomandat ca fiind de la Microsoft (vorbeau în engleză cu accent indian). Mi-au comunicat că de pe computerul meu sunt transmise alerte la Microsoft şi că trebuie să urmez câţiva paşi pentru a rezolva problema."

Atacatorul a oprit conversaţia când a aflat că victima sa foloseşte laptopul de serviciu, care era securizat suplimentar. Specialiştii CERT-RO atrag atenţia că numărul care pare de Bucureşti nu este decât o capcană.

Mihai Rotariu, expert cybersecurity CERT-RO: S-a încercat panicarea interlocutorului prin chestia asta cu mallware. I s-au arătat anumite mesaje de eroare. Au fost utilizatori care au fost păcăliţi, au plătit sumele de bani cerute, s-a ajuns să le şi retragă bani din conturile respective.

Una din 10 persoane atacate cade în capcană, arată un studiu global făcut de Microsoft. Compania atrage atenţia că niciodată nu trimite astfel de anunţuri nesolicitate de client.

-În ultima perioadă, da. Un mesaj, tot de viruşi, că ar trebui ceva făcut la el.

-Folosim laptopul de la muncă şi atunci avem protecţie asigurată.

Contrar aşteptărilor, cele mai frecvente victime sunt persoanele născute după anii '80. Explicaţia este simplă, arată oficialii Micorsoft: tinerii consideră că ştiu suficient cât să se simtă în siguranţă pe internet şi nu mai sunt atenţi la pericole.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Metoda „Accidentul” face ravagii în Spania. Peste 100 de persoane au fost arestate pentru înşelăciune pe WhatsApp

Un grup de hackeri ai serviciilor secrete ruse a atacat Microsoft. Cum au încercat hackerii să spargă conturile angajaților companiei

Microsoft adaugă un nou buton pe tastatură, prima dată după 30 de ani. Ce funcție va avea

Fără să facă nimic, Steve Ballmer va câștiga 1 miliard de dolari în 2024

Partenerii noștri