Live

NASA: Racheta care transportă roverul Perseverance spre Marte are probleme tehnice

Data actualizării: Data publicării:

Racheta care transportă roverul Perseverance de la baza aeriană de la Cape Canaveral spre planeta Marte întâmpină dificultăţi tehnice şi funcţionează în prezent folosind doar funcţiile esenţiale, a declarat NASA într-un comunicat, la câteva ore după lansarea din Florida, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Datele indică faptul că racheta a intrat într-o stare cunoscută sub denumirea de mod sigur, probabil pentru că o parte a navei era puţin mai rece decât se anticipase” când „se afla în umbra Pământului”, a explicat NASA. „În prezent, misiunea Mars 2020 efectuează o evaluare completă a stării navei”, a precizat sursa citată.

Roverul Perseverance a fost lansat cu succes, joi, cu o rachetă portantă Atlas V, de la baza aeriană de la Cape Canaveral, spre planeta Marte, unde va ajunge în luna februarie a anului viitor.

Călătoria roverului Perseverance spre Marte va dura aproape 7 luni, iar punctul său culminant va fi asolizarea în siguranţă a robotului de dimensiunea unui automobil în locaţia aleasă, Craterul Jezero, vechi de 3,8 miliarde de ani, la 18 februarie 2021.

La misiunea roverului Perseverance participă 350 de geologi, geochimişti, astrobiologi, specialişti în atmosferă şi în alte discipline din lumea întreagă. Durata misiunii este de cel puţin 2 ani, dar, la fel ca în cazul celorlalte rovere ajunse pe Marte, se va prelungi atât timp cât echipamentele roverului vor funcţiona.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Imagini spectaculoase surprinse de telescopul James Webb cu nebuloasa „Cap de Cal”

Explozii solare „gigantice” vor avea loc în perioada următoare. NASA vrea să se folosească de ele ca să afle cum ar fi viața pe Marte

NASA a primit o transmisiune prin laser de la 225 de milioane de kilometri distanță

"Castelul lui Harry Potter" din Ucraina a ars după ce rușii l-au lovit cu o rachetă

Partenerii noștri