Live

„Megaberg”, aisbergul uriaș desprins de Antarctica și topit complet în călătoria spre Sud. A eliberat și 1,5 miliarde de tone apă/ zi

Data actualizării: Data publicării:
Aisbergul A68 FOTO: Profimedia Images

Monstrul aisberg A68 a eliberat peste 1,5 miliarde de tone de apă dulce în ocean în fiecare zi, la apogeul topirii sale. Potrivit BBC, este o cantitate de 150 de ori mai mare decât cea folosită zilnic de toți cetățenii Regatului Unit.

A68 a fost, pentru o scurtă perioadă de timp, cel mai mare aisberg din lume. Acoperea o suprafață de aproape 6.000 km pătrați când s-a desprins din Antarctica în 2017. Dar, până la începutul lui 2021, a dispărut. Un trilion de tone de gheață s-a topit.

Cercetătorii sunt în prezent preocupați să încerce să evalueze impactul pe care A68 l-a avut asupra mediului.

O echipă condusă de cercetători de la Universitatea Leeds a analizat toate datele satelitare pentru a calcula dimensiunile în schimbare ale gigantului, pe măsură ce acesta a „călătorit” din Antarctica până în Atlanticul de Sud.

Cercetătorii au putut să evalueze ratele de topire diferite pe parcursul existenței de trei ani și jumătate a megabergului.

Una dintre perioadele cheie, evident, a fost spre sfârșit, când A68 s-a apropiat de zonele cu climă caldă ale Teritoriului Britanic de peste mări din Georgia de Sud.

O perioadă a existat teama că blocul uriaș s-ar putea bloca în zonele puțin adânci din jur și ar putea să blocheze rutele de hrănire a milioane de pinguini, foci și balene.

Dar nu s-a întâmplat asta niciodată, pentru că A68 a pierdut suficient de multă gheață pentru a rămâne pe linia de plutire.

„Se pare că a atins pentru scurt timp platforma continentală, dar nu a rămas blocat în pământ", a declarat dr. Anne Braakmann-Folgmann pentru BBC.

Până în aprilie 2021, A68 s-a spart în nenumărate fragmente mici care nu au mai putut fi urmărite. Dar impactul său asupra ecosistemului va fi de durată.

Aisbergurile gigantice au o influență considerabilă peste tot unde ajung. Aporturile lor de apă dulce vor modifica curenții locali. Și tot fierul, alte minerale și chiar materia organică colectate de-a lungul existenței lor și eliberate ulterior în ocean vor modifica producția biologică.

British Antarctic Survey a reușit să plaseze niște planoare robotizate în apropierea lui A68, pentru a monitoriza modificările.

Datele preluate de la aceste instrumente, care încă nu au fost analizate în amănunt, au dezvăluit totuși câteva caracteristici interesante, a spus oceanograful Geraint Tarling.

„Credem că există un semnal foarte puternic că flora speciilor de fitoplancton din jurul A68 s-a schimbat”, a spus el pentru BBC News.

Detalii despre A68 și impactul pe care l-a avut au fost incluse într-o lucrare publicată în revista Remote Sensing of Environment.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul

Primul caz de morsă care moare din cauza gripei aviare a fost înregistrat în Arctica

„Ghețarul Apocalipsei” se topește tot mai rapid. Efectele catastrofale ale dispariției acestui bloc de gheață de dimensiunile Floridei

Microplasticele ar putea avea deja efecte negative asupra Antarcticii

Partenerii noștri