Live

România, condamnată la CJUE. 68 de gropi de gunoi neconforme nu au fost închise

Data publicării:
FOTO: Getty Images

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat, joi, România pentru neîdeplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deşeuri. 68 de gropi de gunoi neconforme sunt în continuare deschise, deşi România avea obligaţia de a le închide şi a le reabilita până la 16 iulie 2009.

”Prin faptul că nu s a conformat, referitor la cele 68 de depozite de deşeuri în cauză, obligaţiei de a lua toate măsurile necesare pentru a închide cât mai repede posibil, în conformitate cu articolul 7 litera (g) şi cu articolul 13 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deşeuri, acele depozite de deşeuri care, în conformitate cu articolul 8 din directiva menţionată, nu au primit autorizaţia care să le permită să funcţioneze în continuare, România nu şi a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 14 litera (b) din Directiva 1999/31 coroborat cu articolul 13 din aceasta”, se arată în hotărârea pronunţată, joi, de către CJUE în dosarul C 301/17.

În document se arată că, la 26 martie 2012, Comisia a adresat o scrisoare de punere în întârziere României în legătură cu un depozit municipal de deşeuri neconform, care era încă exploatat.  În urma răspunsului pe care i l a adresat România în ceea ce priveşte acest depozit de deşeuri, Comisia a efectuat un studiu pentru a obţine o imagine de ansamblu a depozitelor de deşeuri în legătură cu care ar fi trebuit asigurată conformarea cu Directiva 1999/31.

”Ca urmare a acestui studiu, Comisia a trimis României, la 26 aprilie 2013, o scrisoare de punere în întârziere complementară referitoare la 20 de depozite de deşeuri. Apreciind că răspunsul României din 26 august 2013 privind aceste depozite de deşeuri nu indica în mod clar dacă pe siturile în cauză se exercita o activitate de eliminare a deşeurilor, Comisia a adresat un aviz motivat acestui stat membru la 21 februarie 2014. România a răspuns la acest aviz motivat la 22 aprilie 2014, arătând că situaţia a evoluat de la realizarea studiului sus menţionat şi a transmis Comisiei, la 16 mai 2014, o listă actualizată a depozitelor de deşeuri care nu fuseseră încă închise. În consecinţă, Comisia a trimis, la 17 octombrie 2014, o a doua scrisoare de punere în întârziere complementară acestui stat membru, în care a considerat că acesta nu îşi îndeplinise obligaţiile. Întrucât răspunsul la această scrisoare nu a convins Comisia, aceasta a emis un aviz motivat suplimentar la 25 septembrie 2015 privind 109 depozite de deşeuri. În urma examinării răspunsului României la acest aviz motivat suplimentar, Comisia a apreciat că acest stat membru luase măsuri pentru unele dintre depozitele de deşeuri în cauză, dar că nu respecta Directiva 1999/31 în legătură cu 68 dintre ele. În consecinţă, la 23 mai 2017, Comisia a introdus prezenta acţiune”, se mai arată în document.

România va trebui să plătească cheltuielile de judecată.

Statele membre au obligaţia de a recupera şi a elimina deşeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană şi mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deşeurilor. România avea obligaţia de a închide şi a reabilita aceste depozite de deşeuri municipale şi industriale care nu corespund standardelor până la 16 iulie 2009.

Sursa: news.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Noul drum spre Bulgaria întârzie. Constructorul a dat peste o groapă ilegală de gunoi

Fum dens și miros insuportabil în Belgrad după ce groapa de gunoi unde ajung zilnic 4.500 de tone de deșeuri a luat foc

Cum a reușit o familie să recupereze 25.000 de dolari după ce a aruncat la gunoi plicul cu economiile de-o viață ale bunicii

Alpinistul Alex Găvan, la un pas de o accidentare gravă în munții de gunoaie de lângă Corbeanca

Partenerii noștri