Live

Poluare cu ulei pe râului Mureş. Specialiştii ABA Crişuri intervin

Data actualizării: Data publicării:
foto: ABA Crişuri

O echipă de nouă specialişti în intervenții rapide din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Crişuri s-a deplasat sâmbătă în localitatea Bătuța, din județul Arad, pentru a susține echipele ABA Mureș în cazul poluării râului Mureș. Acesta a fost poluat accidental cu ulei, vineri, în jurul amiezii, la 100 de metri în aval de Termocentrala Iernut, judeţul Mureş.

Până sâmbătă noaptea, specialiştii ABA Crişuri au instalat sistemul de ancorare pentru două baraje transversale menite să oprească unda de poluare care s-a estimat că urma să ajungă în Bătuţa duminică după-amiază.

Barajele ABA Crișuri au închis linia de apărare construită în amonte de specialiştii din Mureş şi de la Administraţia Bazinală de Apă Banat.

„Întrucât debitul râului Mureș a fost mare, iar curentul apei destul de puternic, pe parcursul nopții barajele nu au fost întinse pe luciul de apă pentru a nu fi distruse. La ora actuală, echipa ABA Crișuri întervine cu două pompe de recoltare hidrocarburi, cu 250 de kilograme de perlită, o substanță specială de absorbție hidrocarburi, cu un baraj din estacade pe o lungime de 200 de metri și altul din material absorbant pe o lungime de 150 de metri. Dacă situația o va impune suntem pregătiți să construim și al treilea baraj”, a transmis Ioan Oprean, coordonator intervenție din partea ABA Crişuri.

Poluarea accidentală cu ulei a râului Mureş s-a produs vineri, la ora 12:40, în aval de Termocentrala Iernut, județul Mureș. Poluarea s-a dispersat pe o lungime de aproximativ 10 kilometri și o lățime de circa 80 de metri. Până în prezent, aceasta s-a deplasat în aval, până la limita județului Alba.

Uleiul are un impact redus asupra mediului şi nu a afectat peştii din râu, spun specialiştii.

Editor web: Adrian Laboş
Foto: ABA Crişuri

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Oamenii de știință au reușit să producă „plasticul viu”. Cum ar putea salva materialul-minune planeta de la dezastru ecologic

Impact violent pe o șosea din Mureș. Sunt trei victime, una în stare foarte gravă. A intervenit elicopterul SMURD

Un bărbat a fost condamnat la 1 an şi 9 luni de închisoare cu executare pentru uciderea unui câine

Masca nu e o soluție contra prafului saharian. Beatrice Mahler explică ce poți face ca să te protejezi, mai ales dacă ai astm

Partenerii noștri