Poluare cu ulei pe râului Mureş. Specialiştii ABA Crişuri intervin

Data actualizării: Data publicării:
interventie poluare Mures (4)
foto: ABA Crişuri

O echipă de nouă specialişti în intervenții rapide din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Crişuri s-a deplasat sâmbătă în localitatea Bătuța, din județul Arad, pentru a susține echipele ABA Mureș în cazul poluării râului Mureș. Acesta a fost poluat accidental cu ulei, vineri, în jurul amiezii, la 100 de metri în aval de Termocentrala Iernut, judeţul Mureş.

foto: ABA Crişuri
foto: ABA Crişuri

Până sâmbătă noaptea, specialiştii ABA Crişuri au instalat sistemul de ancorare pentru două baraje transversale menite să oprească unda de poluare care s-a estimat că urma să ajungă în Bătuţa duminică după-amiază.

Barajele ABA Crișuri au închis linia de apărare construită în amonte de specialiştii din Mureş şi de la Administraţia Bazinală de Apă Banat.

„Întrucât debitul râului Mureș a fost mare, iar curentul apei destul de puternic, pe parcursul nopții barajele nu au fost întinse pe luciul de apă pentru a nu fi distruse. La ora actuală, echipa ABA Crișuri întervine cu două pompe de recoltare hidrocarburi, cu 250 de kilograme de perlită, o substanță specială de absorbție hidrocarburi, cu un baraj din estacade pe o lungime de 200 de metri și altul din material absorbant pe o lungime de 150 de metri. Dacă situația o va impune suntem pregătiți să construim și al treilea baraj”, a transmis Ioan Oprean, coordonator intervenție din partea ABA Crişuri.

Poluarea accidentală cu ulei a râului Mureş s-a produs vineri, la ora 12:40, în aval de Termocentrala Iernut, județul Mureș. Poluarea s-a dispersat pe o lungime de aproximativ 10 kilometri și o lățime de circa 80 de metri. Până în prezent, aceasta s-a deplasat în aval, până la limita județului Alba.

Uleiul are un impact redus asupra mediului şi nu a afectat peştii din râu, spun specialiştii.

Editor web: Adrian Laboş
Foto: ABA Crişuri

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri