Live

Telescopul James Webb a făcut o fotografie uluitoare a planetei Uranus și a inelelor sale

Data publicării:
Telescopul spațial James Webb a surprins o nouă imaginea a planetei Uranus, în care se văd aproape toate inelele sale. Foto: NASA

Telescopul spațial James Webb a surprins o nouă imaginea a planetei Uranus, în care se văd aproape toate inelele sale, relatează CNN.

Imaginea demonstrează capacitatea telescopului, a spus NASA, deoarece inelele mai puțn vizibile ale planetei au mai fost capturate doar de nava spațială Voyager 2 și de Observatorul W.M. Keck din Hawaii.

Uranus are 13 inele despre care se știe, iar 11 dintre ele sunt vizibile în noua imagine produsă de James Webb. Nouă inele sunt clasificate drept inele principale, în timp ce celelalte două sunt mai greu de capturat în imagini din cauza prafului din care sunt formate și nu au fost descoperite până la zborul misiunii Voyager 2 în 1986.

Alte două inele exterioare, slabe, care nu sunt vizibile în această ultimă imagine, au fost descoperite în 2007 din imaginile realizate de telescopul spațial Hubble, iar oamenii de știință speră ca și Webb să le fotografieze în viitor.

„Sistemul inelar al unei planete ne spune multe despre originile și formarea ei”, a spus Dr. Naomi Rowe-Gurney, cercetător la NASA.

„Uranus este o planetă foarte ciudată, cu înclinație laterală și fără căldură internă, așa că orice indicii pe care le putem obține despre istoria sa sunt foarte valoroase”, a adăugat ea.

Oamenii de știință anticipează că viitoarele imagini ale telescopului Webb vor putea capta toate cele 13 inele. De asemenea, Rowe-Gurney se așteaptă ca telescopul să descopere mai multe despre compoziția atmosferică a lui Uranus, ajutând oamenii de știință să înțeleagă mai bine acest gigant gazos neobișnuit.

Puternicul observator spațial NIRCam al telescopului poate detecta lumina infraroșie, care nu este vizibilă altfel pentru astronomi.

„Telescopul ne oferă capacitatea de a privi atât spre Uranus, cât și spre Neptun într-un mod complet nou, deoarece nu am avut niciodată un telescop de această dimensiune care să privească în infraroșu”, a spus Rowe-Gurney.

„Infraroșul ne poate arăta noi adâncimi și caracteristici care sunt greu de văzut de la sol, din cauza atmosferei, și invizibile pentru telescoapele care fotografiază în lumină vizibilă, precum Hubble”, a adăugat ea.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Una dintre cele mai frumoase femei din România, spectacol în Giulești după Rapid - Universitatea Craiova: ”Siuuuu”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sonda Voyager 1 a transmis un mesaj de la 24 de miliarde de kilometri de Terra, pentru prima dată după cinci luni

Roșii, mere, portocale și ardei iuți cultivați în spațiu. Cum arată „dieta marțiană” a astronauților NASA

Ce este Hera, prima misiune de apărare planetară a Agenției Spațiale Europene. „Așa am fi putut salva dinozaurii de la dispariție”

Cei mai importanți cosmologi se întâlnesc la Londra ca să pună la îndoială ceea ce știm despre univers

Partenerii noștri