Live

De ce le este teamă guvernanților peruani de competiția Dakar 2019, care va fi organizată în Peru

Data actualizării: Data publicării:
Foto: cristiano barni/ Shutterstock

Pentru prima dată după 40 de ani, o singură ţară, Peru, va găzdui în ianuarie 2019 raliul Dakar. Traseul competiţiei, care ar putea ameninţa patrimoniul cultural precolumbian, va fi sub atenţia specială a autorităţilor, potrivit Le Figaro, transmite News.ro.

Autorităţile din Peru au asigurat marţi că vor lua măsuri pentru protejarea mediului înconjurător şi a locurilor istorice în timpul raliului auto-moto Dakar 2019, care va avea loc în ianuarie. „Vom lucra în coordonare cu ministerul Mediului şi cu cel al Culturii pentru a forma piloţii. Va exista o monitorizare permanentă pentru a alerta în cazul unor probleme", a declarat Patricia Hurtado, coordonator al comisiei guvernamentale pentru raliu. 

Potrivit acesteia, mai multe inspecţii au fost realizate de-a lungul traseului pentru a lua măsuri de conservare a ecosistemului şi a siturilor arheologice, foarte numeroase în Peru. 

În total, 23 de zone protejate au fost definite, unde nu va fi programată nicio competiţie. În timpul ediţiilor precedente, ecologiştii şi arheologii şi-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la eventualele daune aduse mediului sau patrimoniului cultural pre-hispanic. 

Dakar, care se va desfăşura între 6 şi 17 ianuarie, a făcut deja primele victime în Peru: ministrul Culturii, Patricia Balbuena, şi adjunctul ei, Luis Villacorta. Amândoi au demisionat în urmă cu două săptămâni după ce s-a aflat că o firmă a acestuia din urmă a obţinut un contract cu ministerul pentru a evalua 44 de situri arheologice ca să stabilească dacă acestea ar putea fi afectate de eveniment. 

Autorităţile au reamintit şi beneficiile economice care sunt aşteptate. „Investiţia pentru realizarea acestui eveniment este de 12 milioane de dolari, dar impactul economic este estimat la 60 de milioane, adică 50% mai mult decât anul trecut", a indicat Marisol Acosta, de la Promperu, un organism de promovare a ministerului Comerţului Exterior. 

Pentru prima dată în 41 de ani istoria Dakar se va desfăşura într-o singură ţară. Chile şi Argentina au renunţat amândouă să găzduiască etape ale raliului din cauza măsurilor de austeritate, iar Bolivia nu a reuşit să se pună de acord pe un traseu cu organizatorul, societatea franceză ASO. 

În 2012, Lima a fost punctul de sosire în competiţie şi cel de plecare în 2013 şi în 2018. 

Pe o distanţă de 5.000 de kilometri, adică 70% nisip, Dakar 2019 va porni din capitala peruană şi va traversa regiunile meridionale Ica, Arequipa, Moquegua şi Tacna, aceasta din urmă este la frontiera cu Chile.

Testul, creat în 1978, a fost nevoit să părăsească Africa din motive de securitate, care au anulat ediţia din 2008 şi au mutat competiţia în America de Sud începând din 2009. 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai bătrân om din lume, nu ar fi, de fapt, cel mai bătrân. Un bărbat din Peru susține că are mai mult cu 13 ani

Scandalul „Rolexgate” din Peru continuă. Val de demisii în guvern după ce președinta țării a fost acuzată de îmbogățire ilicită

O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără să-și dea seama

Un craniu vechi de 16 milioane de ani a fost descoperit în Peru. Aparține unui delfin uriaș, care s-ar fi „mutat” din ocean în râu

Partenerii noștri