Scandalul „Rolexgate” din Peru continuă. Val de demisii în guvern după ce președinta țării a fost acuzată de îmbogățire ilicită

Data publicării:
dina boluarte
Dina Boluarte (foto), în vârstă de 61 de ani, a dat asigurări că are ”mâinile curate” şi că nu deţine niciun ceas. Sursa foto: Profimedia Images

Şase din cei 18 miniştri ai Guvernului peruan şi-au anunţat demisiile, în toiul unei anchete împotriva preşedintei țării cu privire la presupuse fapte de îmbogăţire ilicită, pornită după ce s-a aflat că Dina Boluarte nu a declarat că deține un număr impresionant de ceasuri Rolex, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Plec pentru că i-am cerut, iar doamna (Boluarte) a acceptat”, a anunţat luni ministrul de Interne Victor Torres la ieşirea din palatul prezidenţial şi o şedinţă de Guvern.

Victor Torres, care se afla în post de la 21 noiembrie, a evocat ”probleme familiale”.

Câteva ore mai târziu, miniştrii Educaţiei, Femeilor, Dezvoltării Agrare, Producţiei şi Comerţului Exterior şi-au anunţat demisiile.

Acest val de demisii a avut loc cu o zi înainte de învestirea, în Parlament, a noului premier Gustavo Adrianzen şi a Guvernului acestuia.

În timpul nopţii, Dina Boluarte i-a pus să depună jurământul pe şase noi miniştri pe care i-a numit în locul celor care au demisionat.

Poliţia, care împreună cu parchetul, a precheziţionat sâmbătă domiciliul lui Boluarte şi biroul prezidenţial - în cadrul scandalului ”Rolexgate” - era condusă teoretic de ministrul Victor Torres.

Mai multe publicaţii scriu că o parte a Guvernului i-ar fi cerut ministrului să-l destituie pe colonelul care a desfăşurat aceste percheziţii surpriză.

Scandalul „Rolexgate”: Dina Boluarte nu a declarat ceasurile de lux pe care le deține

Guvernul peruan înregistrează primele dezertări după izbucnirea scandalului Rolexurilor, la 15 martie. În acea zi, un site local de presă a publicat o serie de fotografii în care Boluarte apare purtând diverse ceasuri de lux, pe care nu le-a menţionat în declaraţia de avere, în contextul în care a făcur parte din Guvern în 2021 şi 2022.

Opoziţia cere destituirea preşedintei, însă nu dispune de o majoritate în Congres.

”Dacă doamna (Boluarte) pleacă, Peru se va prăbuşi”, a comentat ministrul demisionar de Interne.

”Doamna n-are nimic de ascuns. Eu plec în pace, cu mîinile curate”, a adăugat Victor Torres.

În urma percheziţiilor de sâmbătă, parchetul a somat-o pe Boluarte să prezinte ceasurile pe care le deţine într-o convocare prevăzută să aibă loc vineri.

Apărarea preşedintei afirmă că poliţia a găsit câteva ceasuri în cursul percheziţiei la palatul Guvernului, însă niciun Rolex.

Dina Boluarte, în vârstă de 61 de ani, a dat asigurări că are ”mâinile curate” şi că nu deţine niciun ceas.

Ea a devenit preşedintă după destituirea, la începutul lui decembrie 2022, şi arestarea şefului statului de atunci, Pedro Castillo, de stânga, a cărui vicepreşedintă era.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri