Live

Tumoare în uter de 4,3 kilograme, extirpată de medicii din Iași. Pacienta are 49 de ani și cântărește doar 38 de kilograme

Data publicării:
Sursa foto: Ziarul de Iași

Caz rar în Iași, unde o femeie de 49 de ani a fost la un pas de moarte, din cauza unei tumoare gigant. Dezvoltată în uter, aceasta cântărea 4,3 kilograme, mai mare chiar și decât un nou-născut. Când a ajuns la spital, pacienta avea sângerări mari, sindron anemic sever și cântărea doar 38 de kilograme, scrie Ziarul de Iași.

Pacienta a ajuns la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași în stare gravă și a fost internată direct pe secția de Terapie Intensivă.

"Pacienta a fost preluată de medicul de gardă din acea zi, dr. Tudor Lazăr. Evaluarea clinică şi paraclinică a evidenţiat o tumoare foarte mare. Ceea ce este particular e că pacienta provine dintr-un mediu socio-economic mai defavorizat, cu handicap psihic sever, s-a prezentat la noi cu însoţitor. A fost internată iniţial pe ATI având în vedere starea generală, unde s-a instituit un protocol de-al nostru specific de reanimare, inclusiv transfuzii de sânge repetate, date fiind anemia ei severă şi particularitatea cazului", a explicat dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică-ginecologie şi şeful Secţiei de Ginecologie din cadrul spitalului.

La nivelul spitalului a fost instituită o comisie de analiză a cazului, condusă de prof. dr. Bogdan Doroftei, directorul medical al maternităţii, care a decis necesitatea intervenţiei chirurgicale. Operaţia de îndepărtare a tumoarei a durat aproximativ două ore.

"Intervenţia a avut un grad ridicat de complexitate, astfel de cazuri sunt foarte rare. De obicei se întâlnesc la paciente care nu sunt investigate o perioadă lungă, iar în cazul său evoluţia putea fi fatală, dacă nu ajungea la timp era destul de probabil să nu poată ajunge deloc", a completat medicul Ciprian Ilea.

Potrivit medicilor, femeia își revine bine după operație, însă riscul unor complicații nu a trecută încă. Va rămâne internată, sub supraveghere medicală, cel puțin 5 zile.

„La noi nu a mai fost de foarte mult timp un astfel de caz, mai ales în care pacienta să nu ştie. A mai fost un caz cu o tumoare de 4.500 de grame, dar în urmă cu 4-5 ani”, a explicat, pentru Ziarul de Iași, medicul Ciprian Ilea.

 

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Florin Piersic a ajuns pe masa de operație la Cluj-Napoca, după finalul unui spectacol

Şoferul unui autobuz de transport în comun din Timișoara, operat de urgență după ce a fost lovit de un pasager

Un bărbat care abia ieșise din închisoare s-a întors după gratii după ce a fost prins de polițiști cu heroină în buzunare

PSD Iaşi a depus listele de candidaţi la locale. Balanișcu spune că e „omul care îl poate scoate pe penalul Mihai Chirica din Primărie”

Partenerii noștri