Podcast Ce vor face în acest an Biden, China, Europa și Putin. Cristian Pîrvulescu: „2022 este un an crucial pentru viitorul păcii”

Data actualizării: Data publicării:
Putin, Biden, Xi
Ce vor face în acest an Biden, China, Europa și Putin. Cristian Pîrvulescu: „2022 este un an crucial pentru viitorul păcii”

Profesorul Cristian Pîrvulescu explică dacă va începe războiul anul acesta, cum își depășește Europa diviziunile, ce mai plănuiește China pentru a-și spori influența globală și dacă poate Biden să fie căpitanul în meciul dintre democrații și autocrații.

00:00
00:00
Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts

2021 a fost marcat de pandemie, de conflicte armate, de dezastre naturale și de tensiuni geopolitice. În plan intern, România a început anul cu un guvern de coaliție și l-a terminat cu un alt prim-ministru și alt guvern, în care vechii dușmani au devenit aliați de conjunctură. Atât în intern, cât și în extern, starea de incertitudine a fost cea care a dominat actualitatea. Mai presus de toate, 2021 pare să fi fost un an al avertismentelor privind relațiile noastre cu tehnologia, cu planeta și cu cei care ne guvernează.

2022 se anunță revoluționar, cel puțin declarativ. Unii spun că vom învinge pandemia, alții că ne vom redresa economic, în timp ce multora le este teamă că haosul se va extinde din ce în ce mai mult, alimentând starea de anxietate, atât a oamenilor, cât și a societăților.

Va începe războiul anul acesta? Își depășește Europa diviziunile? Ce mai plănuiește China pentru a-și spori influența globală? Poate Biden să fie căpitanul în meciul dintre democrații și autocrații? Extremismul va deveni dominant? Unde este România în actualul context? Rezistă PSD și PNL în aceeași barcă? Înțeleg politicienii de la București că politică internă devine și politică externă? Trăim o revoluție în mai multe domenii? Sunt întrebări la care primim răspunsuri în această ediție Digi Context realizată de Marco Badea, de la profesorul Cristian Pîrvulescu, politolog și decan al Facultății de Științe Politice la SNSPA. 

Cristian Pîrvulescu: Cred că Vladimir Putin ar trebui să primească concesii care sunt greu de imaginat pentru a nu ataca Ucraina. 

Vladimir Putin are o problemă față de Xi Jinping. Nu are asigurată succesiunea. 

Să știți că de fiecare dată când în Statele Unite ale Americii a fost un regres al democrației el a fost automat reprodus în România.

La începutul anului 2017 discutam cu politicieni care îmi spuneau deja că drepturile omului sunt istorie, nu mai contează, politicieni români influenți. Vedeți ce se întâmplă în statele unite ale americii. Asta, imediat după celebra vizită a lui Liviu Dragnea la inaugurarea din 20 ianuarie 2017, când nu e așa, s-a fotografiat cu Donald Trump.

Mintea copiilor noștri a fost preluată în mare măsură și manipulată prin tik tok. Pentru că într-un mod iresponsabil nu luăm în calcul că pe baza accesului la datele pe care oamenii și le pun cu seninătate pe rețelele sociale se fac profiluri de generație, profiluri de țară și așa mai departe. Profiluri pe baza cărora manipularea prin teoriile conspirației se face foarte ușor, la țină, pentru că oamenii și-au oferit toate datele.

Suntem într-un an, dumneavoastră l-ați numit revoluționar, eu l-aș numi crucial pentru viitorul păcii, pace care nu poate fi plătită cu orice preț.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts
Recomandări podcast