Podcast Cosmin Prelipceanu & Marco Badea: De ce tulpina Omicron face planeta să tremure și cum navele chineze au dispărut de pe radar

Data actualizării: Data publicării:
Varianta Omicron
Cosmin Prelipceanu & Marco Badea: De ce tulpina Omicron face planeta să tremure și cum navele chineze au dispărut de pe radar

În această ediţie ... despre Omicron, varianta coronavirus descoperită în Africa de Sud şi care a pus planeta în alertă. Și tot în această ediție despre cum Moş Crăciun mai primeşte o lovitură din partea Chinei. 

00:00
00:00
Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts

COSMIN: Bun venit la Digi Context! Un podcast digi24.ro despre cele mai importante evenimente ale săptămânii văzute dintr-o pespectivă diferintă de cea de la ştiri. Mai multe informaţii şi ceva mai mult recul, ca să vedeţi mai limpede întâmplările care domină actualitatea. Suntem Cosmin Prelipceanu și Marco Badea. 

MARCO: În această ediţie ... despre Omicron, varianta coronavirus descoperită în Africa de Sud şi care a pus planeta în alertă. Oamenii au un deja-vu. Se anunţă restricţii, se interzic zboruri. Cine vine din Africa de sud intră automat în carantină. 

COSMIN: Brusc suntem ca la începutul pandemiei, acum doi ani. Guvernele şi specialiştii se tem de necunoscut. Nu se ştie cât de periculoasă este această variantă şi nimeni nu vrea să rişte. Din lipsă de informaţii, scenariul de coşmar este ca oamenii să se infecteze atât de repede şi uşor, încât să moară pe capete înainte de a ajunge la spital. Tot ce se ştie acum de la medicii sud-africani este că noua tulpină s-a dezvoltat la imunodeprimaţi, cel mai probabil pacienţi cu HIV şi marele pericol apare atunci când boala este transmisă. Explicaţii imediat. Și tot în această ediție ... despre cum Moş Crăciun mai primeşte o lovitură din partea Chinei. 

MARCO: Pentru că brusc navele chineze au dispărut de pe radare. Nu este Tringhiul Bermudelor ci o nouă lege de la Beijing i-a făcut pe coamandanţii navelor să oprească transponderele. Ce i-a apucat pe chienzi şi cum afectează asta transportul internaţional, şi aşa dat peste cap de pandemie, imediat la Digi Context. 

COSMIN: Se întâmplă din nou! Un vânt rece de spaimă suflă peste lumea civilizată, după ce medicii din Africa de Sud au depistat o nouă variantă de corona – Omicron. Se închid graniţe, se impune din nou carantina. Deocamdată pentru cei care vin din Africa de Sud. Nimeni nu ştie ce urmează şi autorităţile de peste tot le spun oamenilor să se păzească pentru se ştiu prea puţine lucruri despre această nouă variantă cu numele de cod B.1.1.529. 

Doar că boala este aici cu noi, chiar în Europa. Au fost anunţate cazuri în Germania, Belgia şi Olanda. Numai la Amsterdam, dintr-un avion care a venit din Africa de Sud au fost testaţi pozitiv 61 de pasageri. Toţi au intrat în carantină într-un hotel din apropierea aeroportului Schiphol şi după 24 de ore a picat vestea trăznet: 13 dintre ei au varianta nouă a bolii – Omicron. Şi povestea continuă. Luni dimineaţă, doi dintre carantinaţi, el – spaniol şi ea portugheză, au fugit din hotelul unde erau izolaţi. S-a dat alarma şi poliţia a pornit în căutarea lor. În cele din urmă, i-au găsit şi dat jos dintr-un avion care urma să decoleze spre Madrid. Cei doi sunt acum în grija medicilor olandezi şi poliţia spune că vor fi pedepsiţi după legea olandeză a carantinei. 

Întâmplarea este relevantă pentru o concluzie simplă. Oriunde pe planetă se naşte o nouă variantă a acestei boli extrem de contagioase, mai devreme sau mai târziu ea va ajunge peste tot. Ce vor autorităţile este să câştige timp, să nu ne trezim cu o răspândire fulminantă şi să nu mai avem ce face. Medicii au nevoie să adune cât mai multe informaţii despre noua boală, ca să ştie cum să se organizeze şi să îi apere pe oameni. În Olanda, de exemplu, după ce a apărut vestea Omicron, restricţiile s-au înăsprit. Restaurantele, care oricum aveau program redus, acum sunt obligate să închidă şi mai repede. Numărul maxim de musafiri pe care îi poate primi omul obişnuit acasă este acum şi mai mic. Totul pentru a reduce contactele dintre oameni. După cum vom vedea, este cea mai bună variantă în situaţia dată. 

Ce ştim despre Omicron? Că are un număr surprinzător de mare de mutaţii. Aproape 50. Şi 30 dintre ele sunt ale proteinei spike, de aici şi întrebările referitoare la eficacitatea vaccinurilor actuale. Faptul că sunt atât de multe mutaţii îi face pe medici să se gândească la o primă gazdă cu sistem imunitar grav afectat, o aşa-numită persoană imunodeprimată, al cărei organism a fost gazda perfectă pentru ca virusul să-şi facă de cap până a luat o nouă formă. Puneţi această explicaţie lângă informaţia că Omicron a fost depistat pentru prima oară în Africa de Sud şi veţi înţelege de ce oamenii de ştiinţă suspectează că noua variantă corona a pornit de la un pacient HIV pozitiv. Africa de Sud a avut o epidemie de HIV – SIDA la începutul anilor 90 din cauza unor politicieni iresponsabili care le-au vândut oamenilor gogoşi de genul: SIDA nu există, este o conspiraţie a Occidentului. Ministrul Sănătăţii de atunci a anunţat public că cel mai bun remediu împotriva HIV este un amestec de usturoi, ghimbir şi lămâie. După cum puteţi bănui, oamenii s-au infectat pe capete. Revenind în zilele noastre, sud-africanii şi-au învăţat lecţia şi au specialişti de top în epidemiologie şi infecţioase. Este şi motivul pentru care noua tulpină a fost izolată acolo.

Mare atenţie, însă! Medicii sud-africani au anunţat comunitatea internaţională noua variantă pe 22 noiembrie. Primele restricţii europene au venit 5 zile mai târziu. 

MARCO: În vremea asta, România este în vacanţa de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională. Staţiunile sunt pline. Oamenii ies la restaurant. Iar la Parada de 1 Decembrie se cere certificat verde doar dacă stai la tribuna oficială. La noi, mai degrabă este relaxare decât să fie impuse restricţii. De ce? 

COSMIN: Totul este diferit în România. Chiar şi înainte de Omicron, noua putere de la Bucureşti, asemeni celei vechi, ştia că are de-a face cu cetăţeni care nu conştientizează pericolele şi-atunci vinde iluzii ... şi libertatea de a contracta virusul. Singura restricţie impusă la noi este pentru cei care vin Africa de Sud. Doar că la Otopeni nu vine niciun zbor de la Johannesburg sau Pretoria. 

Noul ministru al sănătăţii – Alexandru Rafila şi-a anunţat foarte transparent filosofia. Vor fi impuse restricţii şi vor apărea măsuri, inclusiv în privinţa certificatului verde, numai atunci când cifrele vor creşte din nou. Cel mai probabil după sărbători. Spre comparaţie, Portugalia, cea mai vaccinată ţară din UE, cu o rată de peste 87% din populaţie, a anunţat o săptămână de solidaritate începând cu 2 ianuarie. Vaccinaţi şi nevaccinaţi vor sta în case pentru a nu răspândi virusul care eventual a fost contractat la masele de Crăciun şi Revelion.  

MARCO: Suntem la sfârșitul lunii octombrie. Într-un centru date privind transportul maritim, un cercetător începe să observe că numărul navelor chineze care trimit semnale a scăzut cu aproape 90% în doar câteva săptămâni. Motivul? O lege a regimului de la Beijing, care reglementează confidențialitatea datelor cu caracter personal. Aceasta cere companiilor care prelucrează date să primească aprobare de la guvern înainte de a putea lăsa informațiile personale să părăsească teritoriul chinez - o regulă care reflectă teama Beijingului că astfel de date ar putea ajunge în mâinile guvernelor străine. 

Drept urmare, din ce în ce mai multe nave din apele teritoriale chineze dispar de pe sistemele de monitorizare maritime. Responsabilă pentru această situație pare a fi izolarea tot mai mare a Chinei de restul lumii, alături de o neîncredere tot mai mare în influența străină. De obicei, companiile de date privind transportul pot urmări navele din întreaga lume, deoarece sunt echipate cu un sistem de identificare automată numit AIS. Acest sistem permite navelor să trimită informații, cum ar fi poziția, viteza, cursul și numele, către stațiile care se află de-a lungul coastelor, folosind unde radio de înaltă frecvență. Dacă o navă se află în raza de acțiune a acestor stații, informațiile pot fi furnizate prin satelit. 

Însă, acest lucru nu se mai întâmplă în a doua cea mai mare economie din lume, un jucător esențial în comerțul global. Furnizori de informații de urmărire a navelor susțin că legea nu menționează datele transmise de nave, dar furnizorii de date chinezi ar putea să rețină informațiile ca măsură de precauție. În ciuda demersurilor Chinei, nu toate datele au dispărut. Sateliții pot fi încă folosiți pentru a capta semnale de la nave. 

Experții în domeniu, citați de CNN, spun totuși că atunci când o navă este aproape de țărm, informațiile colectate în spațiu nu sunt la fel de bune ca cele care pot fi adunate la sol. 

COSMIN: Şi ... se apropie Crăciunul! Dintre cele 10 cele mai pari porturi din lume, China are 6. Închipuiţi-vă ce se întâmplă zilele astea la marile companii de transport după ce au dispărut informaţiile despre voiajul navelor chineze. Lanțurile de aprovizionare erau deja tensionate. Porturile extrem de aglomerate se luptau deja să țină pasul cu cererea de mărfuri din ce în ce mai mare şi oricum peste oferta. O livrare putea fi prevăzută cu acurateţe numai dacă nava cu care circula marfa era urmărită. Acum nu se mai poate. Vapoarele chineze sunt un fel de ozn-uri. Vin când vin. Există vreo speranţă că situaţia s-ar putea remedia? 

MARCO: Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a refuzat să comenteze această situație. De asemenea, Biroul de Informații al Consiliului de Stat, care acționează ca birou de presă pentru guvern, nu a răspuns solicitărilor cu privire la motivul pentru care furnizorii de servicii de transport maritim au pierdut accesul la date. Unii oficiali de rang înalt de la Beijing au încercat recent să mai elimine din îngrijorările investitorilor globali că China se izolează de restul lumii, deoarece acordă prioritate securității naționale. Vicepreședintele chinez Wang Qishan, considerat un aliat de încredere al președintelui chinez Xi Jinping, a declarat la recent la un forum economic în Singapore că țara sa nu se va dezvolta singură și izolată de lume. Şi totuşi ... la începutul pandemiei, China și-a creat lanțuri de aprovizionare independente de restul lumii. Dorinţa chinezilor este de a păstra un control absolut asupra tuturor datelor și informațiilor din interiorul granițelor sale şi nu este surprinzătoare atâta vreme cât președintele Xi Jinping continuă să susţină dominația Partidului Comunist asupra fiecărui aspect al economiei și al societății.

COSMIN: Digi Context la final. Atât pentru această ediţie. Nu uitaţi, analizele şi explicaţiile noastre sunt pe digi24.ro Pe data viitoare. Cu bine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts
Recomandări podcast