Podcast Cum ne schimbă mintea știrile false? Lucian Mîndruță: „Dezinformarea vrea să te transforme într-un revoltat fără cauză, dar cu idoli”

Data actualizării: Data publicării:
Imagine ilustrativă cu fake news. Dezinformarea vrea să ne transforme într-un revoltat fără neapărat o cauză, dar cu niște idoli, de obicei mai spre Est. Colaj Foto: Getty Images/Profimedia Images
Cum ne schimbă mintea știrile false? Lucian Mîndruță: „Dezinformarea vrea să te transforme într-un revoltat fără cauză, dar cu idoli”

în această ediție Digi Context realizată de Marco Badea, jurnalistul Lucian Mîndruță explică cum arată dezinformarea în online, care este rețeaua socială devenită cel mai mare incubator al propagandei și cum ne transformă mintea știrile false.

00:00
00:00
Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts

Politicienii de pretutindeni manipulează oamenii pentru a le influenţa gândirea şi acţiunile. Şi în democraţii şi în dictaturi. Situația în jurul frontierelor României se precipită de la o zi la alta. În timp ce Moscova suplimentează echipamentele militare și soldații, Occidentul încearcă să țină conflictul în zona diplomatică. Deși gloanțele nu zboară încă din încărcător, războiul a început deja. Și este unul informațional, purtat în online de o armată de agenți ai Kremlinului. Scopul unic al acestuia este DEZINFORMAREA.

Creșterea tensiunilor dintre NATO și Rusia cu privire la o nouă invazie rusească în Ucraina a făcut ca în România să apară o tot mai activă propagandă anti-ucraineană, pe rețelele de socializare și chiar în presă. Mesajele au scopul să-i întoarcă pe români împotriva ucrainenilor, alimentând ideea că vecinul României nu merită sprijin, pentru că nu a fost „un prieten adevărat” de-a lungul istoriei și pentru că nu ar proteja suficient minoritatea românească de pe teritoriul său.

Cum arată dezinformarea în online? Cum verificăm știrile false și ne ferim de ele? Care este rețeaua socială devenită cel mai mare incubator al propagandei? Ce mesaje folosesc agenții de influență? De ce 23% dintre români au încredere în Vladimir Putin? Adolescenții sunt cei mai vulnerabili în fața războiului informațional? De ce influencerii trebuie să fie responsabili atunci când transmit un mesaj comunității lor? Și cum ne transformă mintea știrile false? Sunt întrebări la care primim răspunsuri în această ediție Digi Context realizată de Marco Badea, de la Lucian Mîndruță, jurnalist cu peste 20 de ani vechime, realizator DigiFM și o voce foarte cunoscută în online, mai ales pe FACEBOOK.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts
Recomandări podcast