Podcast De ce luna ianuarie devine din ce în ce mai caldă. „Iernile noastre nu vor mai fi ca cele de pe vremea bunicilor noștri”

Data publicării:
femeie in parc pe banca
De ce luna ianuarie devine din ce în ce mai caldă. „Iernile noastre nu vor mai fi ca cele de pe vremea bunicilor noștri”

Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, spune într-o discuție cu Marco Badea ce măsuri adoptă statul român pentru a combate problemele de mediu.

00:00
00:00
Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts

Anul 2023 a început cu cea mai caldă zi de ianuarie din istoria României. Pe 18 ianuarie cele 22,4 grade Celsius atinse la Turnu Măgurele au depășit precedentul record de 22,2 grade Celsius care a fost atins în 2001 la Oravița. 

Bucureștiul a avut și el parte de cea mai caldă zi de ianuarie din istoria măsurătorilor meteo în România tot în acea zi.

Separat, Administrația Națională de Meteorologie a transmis că anul 2022 a fost al treilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din România.

Problemele generate de criza climatică se intensifică. Potrivit cercetătorilor, până la finalul acestui secol temperatura va crește în medie pe întreg teritoriul României, însă aceste creșteri nu vor fi uniforme.

Precipitațiile se vor reduce, vara, simultan cu o creștere a numărului de zile cu precipitații abundente. Prin urmare, vom avea mai puține zile cu ploi, însă în zilele cu ploaie precipitațiile vor fi abundente. În plus, se va reduce drastic grosimea stratului de zăpadă și vom avea o creștere a numărului de fenomene extreme.

Ce putem face ca să ne ferim de dezastrele climatice? Cum ne adaptăm noilor realități ale încălzirii globale? Cum va fi clima României în următorul deceniu? Și ce măsuri adoptă statul român pentru a combate problemele de mediu? Căutăm astăzi răspunsuri alături de Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor.

Această ediție este realizată de jurnalistul Marco Badea.

Ionuț Sorin Banciu: E clar că iernile noastre nu vor mai fi ca cele pe care le cunoșteam, de pe vremea bunicilor noștri. eu locuiesc la Brașov și în a doua zi după anul nou am ieșit în tricou la poalele Pietrei Craiului la altitudine de 700 de metri. Ne așteptăm la mai puțină zăpadă și la mai multe perioade de sezon secetos, care vor genera probleme de aprovizionare cu hrană. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts
Recomandări podcast