Podcast Învățător, despre legile educației: „E nevoie de mentalități noi, mai ales în rândul cadrelor didactice”

Data publicării:
elev cu ghiozdan in spate
Învățător, despre legile educației: „E nevoie de mentalități noi, mai ales în rândul cadrelor didactice”

Legile educației au intrat în circuitul de avizare în Guvernul Ciucă și ar urma să fie adoptate pe 23 martie, iar apoi vor fi trimise în Parlament.

00:00
00:00
Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts

Legile educației au intrat în circuitul de avizare în Guvernul Ciucă și ar urma să fie adoptate pe 23 martie, iar apoi vor fi trimise în Parlament.

Nu s-au făcut foarte multe modificări în urma proiectelor anunțate inițial, doar au fost corectate unele articole, după cum a declarat ministrul Educației Ligia Deca.

”Vor schimba în bine sistemul de învățământ din România”, susține ministrul Educației.

Una dintre modificări: învățătorii vor fi obligați de acum încolo să aibă studii superioare pentru a le preda copiilor în învățământul primar.

”Există păreri pro și contra. Sunt absolvent de liceu pedagogic. Școala Normală din din Iași. Îmi este dragă. Știu câte eforturi se întâmplă în multe colegii pedagogice din țară. În același timp, nu pot să nu îmi pun întrebarea cât de pregătit este un om la 18...19 ani și emoțional și pedagogic, să preia nu doar o clasă de copii, pentru că a fi învățător nu înseamnă să relaționezi numai cu cei 15, 20, 30 de copii pe care îi ai în sala de clasă. Înseamnă să te deschizi și către comunitate, să ai relații constructive cu părinții. Ori câtă pregătire emoțională poate avea un om pentru a prelua în mâinile lui, până la urmă, destinul unor copii”, spune la podcastul Digi Context învățătorul Vasile Brașovanu.

În opinia sa, ”e foarte bine ca liceele pedagogice să își păstreze în continuare specializarea în zona aceasta a educației, dar cred că e nevoie de un sprijin pe o perioadă mai lungă pentru ca cei care își doresc să intre în sistemul formal de educație (...) Studiile de neuroștiințe ne arată că un creier se dezvoltă până în jurul vârstei de 25 de ani. Ori, într-un fel, vorbim de un adult la 18 ... 19 ani.”, mai spune Vasile Brașovanu.

În opinia sa, sistemul de educație nu poate fi reformat printr-o lege sau un pachet de legi. E nevoie de mentalități noi, mai ales în rândul cadrelor didactice. ”Suntem aici, în interesul și în serviciul public al copiilor”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts
Recomandări podcast