Podcast Legea Inteligenței Artificiale, la vot final în PE. Europarlamentar: Vor fi interzise programele folosite în țări autoritare

Data actualizării: Data publicării:
reprezentare grafica inteligenta artificiala
Legea Inteligenței Artificiale, la vot final în PE. Europarlamentar: Vor fi interzise programele folosite în țări autoritare

O discuție despre inteligența artificială între Vali Chisoceanu și Dragoș Tudorache.

00:00
00:00
Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts

Legea Inteligenței Artificiale va fi votată în Parlamentul European în aproximativ două săptămâni, după ce, recent, Comisia pentru Piață Internă și Comitetul pentru Libertăți Civile au aprobat un prim draft al acestui proiect. Scopul este de a ne asigura că sistemele de inteligență artificială vor fi supravegheate de oameni, vor fi sigure, transparente sau că nu vor face discriminări. 

Legea va cuprinse o serie de interdicții, astfel încât noile tehnologii să nu devină abuzive pentru cetățeanul de rând.

”Nu e un moment simplu, e o transformare complexă și cu cât explicăm mai bine și mai mult cetățenilor, societății, cu atât și nivelul de acceptare a ceea ce se întâmplă e mai mare.", afirmă la podcastul Digi Context europarlamentarul Renew Europe/Reper Dragoș Tudorache, co-raportor al acestui proiect de lege. 

”Abordarea pe care noi o avem în acest proiect legislativ este de a identifica utilizarea și tipurile de inteligentă artificială care sunt capabile să inducă riscuri în societate, riscuri asupra drepturilor noastre individuale. Și apoi împărțim pe categorie de risc diversele tipuri de aplicații. Identificăm care sunt acele aplicații de inteligentă artificială care sunt atât de dăunătoare interesurilor noastre, umane, ca societate, ca democrație, încât le interzicem. Vă dau câteva exemple. Ceea ce în engleză se numește social-scoring, deci alocarea unui scor social indivizilor în societate și, în baza acestui scor, cetățenii au acces diferențiat la servicii publice sau servicii private. Este ceea ce face China deja de foarte mulți ani. Fiecare cetățean chinez are un scor social alocat de un algoritm de inteligență artificială în funcție de comportamentul în societate, care, știm, este indus și de părerea Partidului Comunist Chinez despre activitatea publică, socială a fiecărui cetățean, și care practic urmărește cetățeanul în absolut orice interacțiune pe care o are în viața sa publică sau privată. Tipul acesta de gestiune a relației dintre cetățean și stat e un lucru pe care, cel puțin, noi, prin această legislație, spunem că nu vrem să-l avem și, de aceea, utilizarea inteligenței artificiale, într-un astfel de caz, va fi interzisă.”, spune Dragoș Tudorache.

”Un al doilea exemplu este utilizarea inteligenței artificiale pentru recunoașterea biometrică facială în spații publice, în timp real. Un alt lucru care, din punctul nostru de vedere, ar duce la un potențial abuz din partea autorităților statului în ceea ce privește viața noastră privată și pe modelul nostru de societate, pe modelul de valori pe care noi îl apărăm în societate, spune prin această legislație că o astfel de tehnologie n-are ce căuta pe piața noastră. Sunt doar două exemple, sunt șapte astfel de cazuri identificate în legislație de prohibiții, practic, de utilizare a tehnologiei. Acestea sunt două care vor și domina, cred eu, dezbaterea publică cel mai mult.”, explică europarlamentarul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts
Recomandări podcast