Podcast Lumea nu va mai arăta la fel după războiul din Ucraina. Armand Goșu: „Putin vrea să-și ia revanșa în fața Occidentului”

Data actualizării: Data publicării:
BeFunky-collage
Lumea nu va mai arăta la fel după războiul din Ucraina. Armand Goșu: „Putin vrea să-și ia revanșa în fața Occidentului”

Profesorul Armand Goșu explică, într-o discuție cu Marco Badea, ce șanse sunt ca NATO să oprească războiul din Ucraina, care sunt socotelile greșite ale lui Vladimir Putin și cum va intra Volodimir Zelenski în istorie.

00:00
00:00
Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts

De câteva săptămâni, Europa și lumea s-au schimbat. Inevitabilul de care oamenii se temeau, pe care analiștii îl anticipau, iar politicienii încercau să-l întârzie sau să-l oprească, s-a produs. Putin a invadat Ucraina și a pornit un război total nejustificat, sfidând până și ultima normă a dreptului internațional. 

În săptămânile care au trecut după data de 24 februarie, orașele ucrainene s-au transformat în fortărețe, civilii au devenit ținte ale bombardamentelor rusești, iar Rusia a ajuns cea mai sancționată țară din lume.

În tot acest timp, Kremlinul și-a intensificat propaganda și a instituit un lagăr informațional de-a lungul și de-a latul Federației Ruse. 

Pacea a devenit strigătul mulțimilor în multe orașe ale lumii, iar incertitudinea războiului a devenit „noua normalitate”. Trăim vremuri noi, periculoase, ce ne evidențiază faptul că epoca post-Război Rece, care a început odată cu căderea Zidului Berlinului, s-a încheiat. Vladimir Putin a redesenat harta lumii, dar nu așa cum își dorea.

Care sunt socotelile greșite ale lui Vladimir Putin? Ce șanse sunt ca NATO să oprească războiul din Ucraina? Vom avea un acord de pace între partea ucraineană și cea rusă? Cum va intra Volodimir Zelenski în istorie? Și, suntem cumva în pragul celui de-al treilea război mondial? Sunt întrebări la care primim răspunsuri în această ediție Digi Context, de la Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic și profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. 

Armand Goșu: Multă lume, să știți, că în Europa vrea să revenim la Business as usual în relația cu Rusia și multă lume vede în Rusia un partener important al Europei, tocmai în sensul ca Europa să își consolideze o poziție și să devină o voce importantă pe arena internațională.

Armand Goșu: Putin vrea să-și ia revanșa în fața Occidentului, nu a Ucrainei. Putin, dacă va trece de Ucraina, va mușca dintr-un stat membru NATO. Să sperăm că nu din România.

Armand Goșu: Ar trebui ca  Stoltenberg, ar trebui ca Biden, ar trebui ca liderii europeni să nu mai vorbească, să nu mai spună că Occidentul nu o să intervină militar să apere Ucraina. Repetând la nesfârșit fraza asta, tu nu faci decât să îi consolidezi lui Vladimir Putin percepția că Ucraina este o victimă sigură în ghearele lui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts
Recomandări podcast