Podcast Neadevăruri despre pilonul 2 de pensii private. Radu Crăciun: „Există trei centuri de siguranță ce fac ca sistemul să fie sigur”

Data actualizării: Data publicării:
Guess where the money is Articol susținut de APAPR
Neadevăruri despre pilonul 2 de pensii private. Radu Crăciun: „Există trei centuri de siguranță ce fac ca sistemul să fie sigur”

Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, demontează neadevărurile și manipulările legate de pilonul 2 de pensii private.

00:00
00:00
Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts

 

De la înființarea sa, sistemul pensiilor private obligatorii, pilonul 2, a fost supus constant unei presiuni mediatice și politice, în ciuda randamentelor investiționale foarte bune raportate la profilul de risc al fondurilor. 

În spațiul public sunt multe neadevăruri și manipulări legate de pilonul 2 de pensii private. De aceea vorbim în această ediție a podcastului Digi Context despre miturile care țin de Pilonul II cu Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Radu Crăciun: Anul 2022 este primul an din istoria sistemului în care avem o performanță investițională negativă. Timp de 13 ani, ani de an, din 2008, performanța sistemului privat de pensii din România a fost o performanță bună și foarte bună.  

În ciuda acestei performanțe bune și foarte bune, periodic au existat atacuri la credibilitatea sistemului, la rațiunea lui de a fi, la utilitatea lui, chiar și în ceea ce privește performanța lui. 

În condițiile în care toate activele financiare au scăzut, nu exista glonțul de argint care să permită fondurilor de pensii să aibă o evoluție în direcție contrară evoluției piețelor financiare. 

Până la urmă, noi investim în piețele financiare și în momentul în care piețele financiare nu performează nu prea ai unde să te ascunzi ca să livrezi o performanță de semn opus. 

Cine va ieși la pensie în 2023 are trei opțiuni la dispoziție:

  • o opțiune este încasarea integrală a banilor, desigur, cu asumarea impozitelor (impozit pe venit și a contribuții pe asigurări sociale);
  •  a doua variantă este cea a unei plăți eșalonate, în așa fel încât impozitele plătite să fie mai mici sau deloc;
  • a treia variantă constă în amânarea încasării banilor până la 1 ianuarie 2024, pentru ca de la acea dată să beneficieze de regimul fiscal care tocmai a fost votat și care scade mult nivelul de impozitare al pensiilor private.

Pensiile private din România sunt sigure pentru că profilul de risc este mai degrabă scăzut. Avem mai mult de jumătate din active investite în titluri de stat. 

Nu există riscul de a pierde banii, pentru că există câteva centuri de siguranță pe care sistemul le are: 

În primul rând, există acea garanție pe care administratorii sunt obligați să o ofere. Garanția că în momentul plății, în cel mai rău caz, participanții nu vor primi mai puțin decât suma contribuțiilor lor minus comisioanele. 

Mai există un alt sistem care permite identificarea acelor fonduri care performează mult sub media pieței. În momentul în care un fond performează mult sub media pieței atunci Autoritatea de Supraveghere Financiară instituie un regim de administrare specială al fondului respectiv și, la limită, în cazul în care nu se produce o redresare a acelui fond, administratorul poate chiar să-și piardă autorizarea și acel fond să treacă în administrarea altui administrator.

A treia centură de siguranță este fondul de garantare a pensiilor private, care este similar cu fondul de garantere din sistemul bancar și care este instituție de ultimă instanță, menită să asigure protecția participanților.

Această ediţie Digi Context a fost susținută de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România. Nu uitaţi, toate explicaţiile noastre sunt pe digi24.ro la sectiunea TOTUL DESPRE PENSIA TA PRIVATĂ

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts
Recomandări podcast