Podcast Rusia va ataca Ucraina în 2022? Iulian Fota: „E posibil ca Putin să folosească forța militară, dar nu e obligatoriu”

Data actualizării: Data publicării:
Imagine din timpul manevrelor militare din cadrul exercițiului Zapad-21, organizat de Rusia și Belarus la granița NATO, în septembrie 2021.
Rusia va ataca Ucraina în 2022? Iulian Fota: „E posibil ca Putin să folosească forța militară, dar nu e obligatoriu”

Interviu cu Iulian Fota, directorul Institutului Diplomatic Român, despre mobilizarea soldaților ruși la granița cu Ucraina, competiția între democrații și autocrații, criza migranților de la frontiera UE cu Belarus și cât de patrioți mai sunt românii.

00:00
00:00
Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts

Pe lângă criza sanitară, cea energetică și cea economică, o altă criză reaparte în prim-plan zilele acestea, cea geopolitică. Pe 21 noiembrie, șeful Agenției de Informații pentru Apărare a Ucrainei, Kyrylo Budanov, a declarat pentru cotidianul Military Times că Rusia se pregătește să atace Ucraina până la sfârșitul lunii ianuarie. Avertismentul vine după ce New York Times scria cu doar două zile înainte că SUA și-au avertizat aliații în legătură cu o posibilă incursiune rusă pe teritoriul ucrainean, iar oficialii serviciilor de informații americane și britanice au început să creadă tot mai mult că Vladimir Putin vrea să preia controlul asupra unei porțiuni și mai mari din teritoriul Ucrainei, după ce în martie 2014 a anexat Peninsula Crimeea.

Va ataca Rusia Ucraina în „ianuarie-februarie” 2022? Ce urmărește Vladimir Putin prin astfel de amenințări? cum se poziționează România într-o astfel de ecuație complicată în apropierea granițelor sale? Cine va câștiga în confruntarea dintre democrații și autocrații? Cum se va încheia criza migranților de la frontierea UE cu Belarus? Armata Europeană, visul președintelui francez Emmanuel Macron, va deveni realitate și cât de patrioți mai sunt românii? Sunt întrebări la care primim răspunsuri în această ediție DigiContext, de la Iulian Fota, conferențiar universitar la Academia Națională de Informații și director general al Institutului Diplomatic Român. 

Iulian Fota: Politica e politică și ce e intern poate să fie de relevanță internațională, iar ce se întamplă în extern are implicație pentru politica internă. Noi, în momentul ăsta, trebuie să avem grijă să nu devenim o vulnerabilitate, o povară, pe spinarea unei lumi occidentale care este supusă unor multiple presiuni.

Dacă privești Rusia ca un virus, virusul a găsit o cale să vulnerabilizeze sau atace un nou organism. Și până organismul nu este ajutat cu un vaccin, cu medicamente, cu ceva, virusul acesta, respectiv presiunea migraționistă pe țările baltice la granița cu UE, va continua să se manifeste. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Google Podcasts

          

Spotify

          

Apple Podcasts
Recomandări podcast