Germania, Franța și SUA, în topul țărilor care controlează grupuri de firme în România. 30% dintre salariați lucrează în multinaționale

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
Pipera
Foto: Profimedia

Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul ṭărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în România au fost identificate 96.705 grupuri de întreprinderi, din care 6.036 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 90.669 de grupuri de întreprinderi multinaţionale. Dintre acestea, 606 erau controlate din interior, iar 90.063, controlate din străinătate.

Din totalul grupurilor de întreprinderi multinaṭionale controlate din străinătate ṣi identificate în România, în 2022 un număr de 14.553 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 75.510, grupuri controlate de persoane fizice străine.

29,2% din numărul total de salariați din întreprinderile active și-au desfășurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaṭionale controlate din străinătate.

Raportat la ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România erau controlate din Germania, Franţa ṣi Statele Unite ale Americii.

Rezultatele anului 2022 indică faptul că, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se aflau subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,1%), pe locul doi erau cele controlate din Franṭa (11,2%), iar pe locul trei, cele controlate din Statele Unite ale Americii (9,3%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunea industria prelucrătoare (9,3%), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,3%) şi în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,9%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franṭa, 4,5% din salariați se regăsesc în industria prelucrătoare, 2,3% se regăsesc în comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, în repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 1,4% se regăsesc în informații și comunicații.

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii au cei mai mulți salariați în industria prelucrătoare (3,8%) și informații și comunicații (2,8%)