Fabricantul chinez de mașini electrice BYD mai face un pas spre Europa. Își face fabrică în Azerbaidjan

Sorin Andone Data publicării: Data actualizării:
BYD
BYD va produce autoturisme electrice pentru Europa în Azerbaidjan. Foto: Profimedia

Chinezii de la BYD, care au ajuns lideri mondiali în producția de autovehicule electrice, își fac o bază de producție de 300 de milioane de dolari în Azerbaijan. BYD mai produce autobuze electrice în Ungaria, pe care le-a exportat până acum către vest.

Amplasată în Parcul Industrial Chimic Sumgayit Chemical, baza va produce, pentru început, autobuze electrice, urmând a fi extinsă și către alte tipuri de autovehicule electrice, dar și piese de schimb, relatează Azernews.

Este vizată piața locală , dar mai ales exportul, vizată în acest sens fiind Europa de sud și sud-est, adică, potențial, și România. De precizat că din 2017, BYD are fabrică de autobuze și în Ungaria, la Komarom, cu o capacitate anuală de 650 de unități și a livrat deja în mai multe țări europene precum Slovacia, Suedia, Olanda sau Belgia.

Compania BYD a fost selectată dintr-un concurs de oferte a nouă companii specializate în acest domeniu din China, Rusia și Ungaria și va fi parteneră în proiect cu firma locală Electrify Azerbaijan.

Producția anuală a fabricii va începe în 2025 volumul anual fiind de 500 de unități. Pasul următor este ca BYD să extindă fabrica spre linii de producție de camioane electrice de tonaj redus, autovehicule electrice pentru uz utilitar, autoturisme cu motor electric și asamblarea bateriilor pentru stocarea energiei electrice, urmare a unei investiții suplimentare de aproximativ 60 de milioane de dolari, iar, la acel moment, Azerbaidjanul va deveni o adevărată bază de producție în electric a BYD.

BYD, înființată în 1995, este lider mondial în vânzarea de autovehicule electrice - cu livrări anuale de 3 milioane de vehicule.  BYD are acum peste 30 de parcuri industriale și baze de producție la nivel mondial, dintre care unele sunt situate în afara Chinei, precum fabricile din SUA, Brazilia, Japonia, Ungaria și India.