Guvernul: vrem să expertiză din privat ȋn CA-urile companiilor de stat. E formular pe site, puteți să vă înscrieți

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
mihai precup
Mihai Precup, președintele AMEPIP

Numai 25 de companii de stat, din totalul de 142,  au finalizată procedura de selecție a consiliului de administrație (CA). Această procedură are directă legătură cu aderarea României la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), cel mai mare proiect de țară după ținta principală, de aderare la zona euro. Cerința este în sensul depolitizării conducerilor companiilor de stat. Agenția care se ocupă de CA-urile acestea spune că vrea să atragă expertiză din domeniul privat și că formularul e public pe site-ul instituției.

Din totalul de 142 de companii publice de la nivel central, cărora li se aplică prevederile legale privind guvernanța corporativă, doar pentru 25 de entități a fost finalizată procedura de selecție, iar pentru 110 societăți Consiliul de Administrație este format din administratori provizorii, contrar așteptărilor OCDE și angajamentelor asumate de Guvern, relevă un document oficial analizat de Profit.ro. Restul de 7 companii sunt exceptate.

O informare a Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), din subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG), care are rolul de monitorizare și control al implementării și respectării cerințelor de guvernanță corporativă la companiile publice, prezintă o situație la zi a respectării procesului de selecție a conducerilor acestor companii, potrivit OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă.

”În concluzie, din totalul de 142 de întreprinderi publice de la nivel central, cărora li se aplică prevederile legale privind guvernanța corporativă, doar la nivelul a 25 de întreprinderi publice s-a finalizat procedura de selecție, la restul de 110 întreprinderi publice Consiliul de administrație fiind format din administratori provizorii, contrar așteptărilor OCDE și angajamentelor asumate de Guvernul României”, arată sura citată.
Digieconomic.ro l-a întrebat pe președintele AMEPIP, Mihai Precup, în ce stadiu este România în această problemă, care, de altfel, este și jalon în PNRR.

"Tocmai ce am prezentat în Guvern situația la zi [azi, 23 mai 2024], inclusiv rezultatul discuțiilor pe care le-am avut la Bruxelles asupra stadiului și progreselor făcute de România pentru îndeplinirea țintelor și jaloanelor PNRR referitoare la AMEPIP. Agenția este deplin funcțională încă din 6 martie, legea care-i reglementează activitate este în vigoare și deci două dintre condiționalițile PNRR sunt îndeplinite.
Pentru a atrage expertiză din sectorul privat ȋn consiliul de administraţie al companiilor de stat, pe pagina de internet a Agenției am publicat un formular electronic de ȋnscriere ȋn Corpul Administratorilor de întreprinderi publice, gestionat de către AMEPIP. Conform legislaţiei asumate de către Guvern, majoritatea membrilor consiliului de administrație este formată din administratori neexecutivi și independenți.
Sunt încrezător că printr-un efort de mobilizare, vom îndeplini și jalonul privind guvernanța corporativă la companiile statului, respectiv ȋn cursul acestui an ar trebuie să avem echipe profesioniste, cu mandate ferme pe 4 ani, la conducerea majorităţii companiilor centrale de stat. Dacă finalizăm procedura de selectie și la cele 72 de companii unde procesul este în curs de derulare, vom atinge și acest obiectiv, pentru că deja avem guvernanță corporativă la 25 companii de stat. Deci avem temei să fim optimiști, dar trebuie să muncim serios!", ne-a declarat Precup.

Schimbarea provizoratelor, de obicei politice, din consiliile de Administrație ale companiilor de stat cu specialiști în domeniile respective este jalon în PNRR și condiție de îndeplinit pentru ca România să adere la OECD, principalul obiectiv de țară din punct de vedere economic, până la aderarea la zona euro.

OCDE este o organizație internațională a acelor națiuni dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este un forum unic unde guvernele a 35 de democrații conlucrează pentru a răspunde provocărilor economice, sociale, a celor ce țin de globalizare și de exploatare a oportunităților globalizării. Există în mod curent 38 de membri cu putere deplină.