Lărgire de drum între Otopeni și A0. Drum Expres, la Cluj. "Drum de mare viteză" la Caransebeș - CNAIR

Redacția Digi Economic Data publicării:
drum de mare viteza
Foto: Profimedia

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a trimis azi la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) documentaţia de atribuire pentru contractul necesar elaborării studiului de fezabilitate vizând lărgirea DN1, între Aeroportul Otopeni şi A0, a anunţat directorul general al CNAIR. Compania de stat a trimis și documentaţia necesară atribuirii contractelor pentru studiile de fezabilitate pentru construirea "Drumului de mare viteză" Caransebeş - Lugoj şi Drumului Expres Cluj - Dej.

"Pas important pentru lărgirea DN1 între Aeroportul Otopeni (Henri Coandă) şi A0, la profil de 3 benzi pe sens! Am transmis astăzi la ANAP documentaţia de atribuire pentru contractul necesar elaborării Studiului de Fezabilitate pentru acest obiectiv. Durata Contractului este de 8 luni, din care 7 luni pentru realizarea Studiului de Fezabilitate, iar finanţarea va fi asigurată prin Fonduri Europene Nerambursabile", a scris directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.

Potrivit sursei citate, prin acest contract se are în vedere identificarea de soluţii viabile inclusiv pentru separarea completă a traficului pe distanţa dintre Aeroportul Otopeni şi A0, posibilitatea efectuării virajului la stânga pentru întoarcere după nodul A0 pe direcţia Bucureşti - Ploieşti şi eliminarea punctelor negre/ conflictelor de trafic pe acest sector de drum.

Totodată, alte obiective sunt realizarea unui sector de drum omogen care să asigure infrastructura de bază necesară cererii de transport în creştere,
asigurarea unui grad ridicat de siguranţă a traficului rutier şi un acces mai facil pentru agenţii economici şi pentru locuitorilor cartierelor rezidenţiale din zonă.

După validarea documentaţiei de atribuire, va putea fi publicat Anunţul de Participare aferent contractului de proiectare, în cadrul căruia se va stabili şi data limită pentru depunerea a ofertelor, a mai arătat şeful CNAIR.

Încă un "drum de mare viteză". Cluj - Dej

CNAIR a trimis azi la ANAP și documentaţia necesară atribuirii contractelor pentru studiile de fezabilitate aferente construirii Drumului de mare viteză Caransebeş - Lugoj şi Drumului Expres Cluj - Dej.

"Două obiective importante pentru infrastructura rutieră din Banat şi Transilvania, mai aproape de realizare! Am transmis astăzi la ANAP documentaţia necesară atribuirii contractelor pentru: elaborarea Studiului de Fezabilitate necesar construirii Drumului de mare viteză Caransebeş - Lugoj; elaborarea Studiului de fezabilitate necesar construirii Drumului Expres Cluj - Dej. Durata fiecărui contract este de 21 de luni, din care 18 luni pentru elaborarea Studiilor de fezabilitate", a mai scris Pistol pe pagina sa de Facebook.

Prin construcţia celor două sectoare de mare viteză se au în vedere mai multe obiective, printre care asigurarea accesului la reţeaua TEN-T de bază şi la reţeaua extinsă, prin construcţia coridoarelor de legătură naţională, asigurarea unei reţele de transport rutier sigure şi operaţionale, care să contribuie la reducerea numărului de accidente rutiere şi la reducerea timpilor de călătorie, îmbunătăţirea condiţiilor pentru transportul de mărfuri, asigurarea spaţiilor de parcare şi de odihnă pentru participanţii la trafic şi asigurarea măsurilor de siguranţă pentru transportatori, conform cerinţelor UE.

Cele două Contracte vor fi finanţate prin Programul Transport (PT) 2021-2027.

După validarea celor două documentaţii de atribuire, CNAIR va publica Anunţurile de Participare la licitaţie şi datele limită pentru depunerea ofertelor.