Tadjikistan, țara din care au venit teroriștii de la concertul de la Moscova, se bazează doar pe remiterile migranților

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Tajikistan
Tara care a dat teroristii de la Moscova e dependenta de remiterile migrantilor. Foto: Profimedia

În Rusia, patru suspecți, toți cetățeni din Tadjikistan, au fost puși sub acuzare pentru terorism pentru comiterea masacrului de la Moscova în care au fost uciși peste 130 de oameni. Ei spun că au făcut-o pentru bani. Fosta țară sovietică are o economie în creștere solidă, dar de la o bază foarte mică. Cea mai importantă sursă de venit sunt remiterile emigranților.

Unul dintre cei patru teroriști care au făcut masacrul de la concertul din Moscova spune că a făcut-o pentru 5.000 de dolari. Tadjikistan este o țară care se bazează masiv pe banii pe care îi trimit migranții familiilor.

Potrivit Băncii Mondiale, în ultimul deceniu, Tadjikistanul a avut performanțe economice solide, cu o rată medie de creștere ce depășește 7.1%. Creșterea puternică și salariile mai mari au contribuit la reducerea sărăciei de la 32% din populație în 2009 la aproximativ 12,4% în 2022 (la linia internațională a sărăciei de 3,65 dolari/zi).

Cu toate progresele semnificative realizate, Tadjikistanul rămâne vulnerabil la șocuri externe din cauza dependenței sale ridicate de remiterile migranților (banii pe care îi trimit cei ce emigrează către familiile din țară), economia nediversificată, precum și un risc ridicat de dificultăți în privința datoriei. Fluxul de remitențe ale muncitorilor reprezintă o treime din PIB-ul anual. Mai mult, sectorul privat este mic și contribuie doar cu 15% din investițiile totale, 30% din producția industrială și aproximativ 13% din angajările formale.

Tadjikistanul are un potențial de creștere enorm, care include o populație tânără și în creștere, potențial hidroenergetic, agricultură și procesare alimentară, resurse minerale și turism.

Guvernul Tadjikistanului și-a propus un obiectiv ambițios de a crește veniturile interne de 2 până la 3.5 ori între 2016 și 2030, ceea ce va necesita un nou model de creștere bazat pe un sector privat dinamic, motivat să investească și să creeze locuri de muncă pentru populația în creștere rapidă.

Atacul de la Crocus City Hall este cel mai sângeros din Rusia din ultimele două decenii și a fost făcut de patru cetățeni din Tadjikistan.

Teroriștii au intrat în sală nu pe ușă, ci prin fereastra unui centru de expoziții vecin. „Cu arme automate. Au început să tragă în tot ce vedeau.