Trei uzine de armament din România intră în parteneriat cu fabricanți de arme din SUA, Germania și Ungaria

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
BDSA 2024
Oficialii români au semnat mai multe memorandumuri de parteneriat între fabricanți de arme străini și fabrici românești. Foto: Ministerul Economiei

Azi s-au semnat două memorandumuri de înțelegere între industria de apărare din România și fabricanți externi. Unul este între Uzina Mecanică Cugir și Hekler & Koch GmbH (Germania). Al doilea este Romaero și Aeroplex of Central Europe Aircraft Technology Center (Ungaria). Urmează înțelegeri între Romarm și General Dynamics (SUA) și Uzina Carfil și Periscope Aviation (SUA). 

Memorandumul UM Cugir și Hekler & Koch GmbH are ca scop negocierea unui joint venture, un parteneriat strategic, pentru realizarea în comun pe platforma Uzinei de arme calibru mic și armament ușor (Small Arms and Light Weapons) cu tehnologie NATO, scrie Ministerul Economiei într-un comunicat.


Memorandumul dintre Romaero, aflată în insolvență, și Aeroplex of Central Europe Aircraft Technology Center prevede furnizarea de servicii de întreținere și reparații pentru aeronavele din familia Boeing 737 classic & NG și Airbus A320.

Memorandumurile au fost semnate la evenimentul Bucharest International Defence Show and Aerospace (BSDA) 2024. Acolo, ministrul Radu Oprea a declarat că vineri Romarm, societatea de stat umbrelă a industriei naționale de armament, va semna un alt memorandum de înțelegere, cu General Dynamics Ordnance and Tactical Systems (SUA), care va crea premisele modernizării producției de muniții de calibru mare și dezvoltării de capacități de producție pentru muniție standard NATO în fabricile din filialele Romarm.

Tot vineri se face se face un pas spre producția primei drone românești. Fabrica brașoveană Carfil va semna un acord strategic de cooperare industrială cu producătorul american de drone militare și civile – Periscope Aviation.

Industria românească de armament este pe butuci. Parteneriatele sunt considerate soluția

Premierul Marcel Ciolacu a declarat azi, la deschiderea BSDA 2024, că România nu-şi mai permite să facă greşelile din trecut, când uzinele de armament au fost închise, iar cele rămase în viaţă erau ameninţate cu falimentul”. Premierul a mai spus că ministrul Economiei, Radu Oprea pregăteşte un proiect ambiţios privind Drona Românească.

Guvernul pregătește de ceva vreme astfel de parteneriate din cauza nevoii de apărare, în contextul în care aproape toate fabricile românești de armament sunt într-o situație financiară foarte dificilă, din cauza lipsei tehnologiei și a managementului deficitar.

În martie, Comisia Europeană a aprobat un proiect de 47 de milioane de euro pentru construcția unei fabrici de pulberi, de aceasta urmând să se ocupe compania germană Rheinmetall în județul Brașov.


În lista societăților din portofoliul Ministerului Economiei se grupează aproape toată industria de apărare românească, la nivel de companii. Avem astfel Avioane Craiova, IAR Ghimbav, IOR, Romaero, Uzina Mecanică Orăștie, Tohan Zărnești, Carfil Brașov, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Cugir, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Mecanică Moreni, Uzina Mecanică București, Uzina Specială Dragomirești, Fabrica de Pulberi Făgăraș, Uzina Cugir, Uzina Drăgășani. Toate aceste fabrici, cu câteva exceptii precum Avioane Craiova (căreia i-au fost șterse datoriile), IAR și Uzina Sadu sunt într-o situație financiară precară și cu datorii masive la ANAF.