România devine Hub digital în estul Europei. Vom avea un Institut de Cercetare în Inteligenţa Artificială la Cluj

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
inteligenta artificiala cluj
sursa foto: Facebook / Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca

România va avea un Institut de Cercetare în Inteligenţa Artificială prin intermediul căruia va putea să-şi dezvolte propriile soluţii tehnologice, să colaboreze cu parteneri internaţionali şi să formeze specialişti de top în domeniu, relatează Agerpres.

La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a început construcţia primului centru de cercetare în inteligenţa artificială din România, printr-o investiţie de peste 105 milioane de lei.

„Vedem zi de zi potenţialul AI de a transforma multiple domenii, de la sănătate şi educaţie, la securitate şi administraţie publică. Prin intermediul acestui institut, România va putea să-şi dezvolte propriile soluţii tehnologice, să colaboreze cu parteneri internaţionali şi să formeze specialişti de top în domeniu”, afirmă ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, prezent la inaugurarea oficială a lucrărilor de construcţie.

Prin această investiție, România se înscrie în rândul țărilor care dezvoltă tehnologia viitorului, pentru a găsi soluții la problemele birocratice și a eficientiza procesele din sectorul economic.