Sonda spațială chineză Chang'e 6 a intrat pe orbita Lunii. Beijingul vrea să devină putere mondială în domeniul aerospațial

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
sonda spatiala china
sursa: profimediaimages.ro/

Sonda selenară chineză Chang'e 6, ghidată de experţi de la Centrul de control aerospaţial din Beijing, a executat o manevră de frânare la apropierea de suprafaţa Lunii, reuşind ulterior să intre cu succes pe orbita lunară, a anunţat miercuri Administraţia Naţională Spaţială Chineză (CNSA), relatează Agerpres.

Chang'e 6 este proiectată şi construită de Academia Chineză de Tehnologie Spaţială, cu sediul la Beijing, şi este formată din patru componente: o sondă orbitală, un modul de asolizare, un modul de ascensiune şi o capsulă de întoarcere.

Procedura de frânare în apropierea Lunii este esenţială pentru Chang'e-6. Asistată de satelitul releu Queqiao-2, sonda selenară Chang'e-6 îşi va ajusta ulterior altitudinea şi înclinaţia pe orbită în jurul Lunii şi va alege un moment potrivit pentru separarea celor două componente principale, modulul de asolizare-ascensiune de sonda orbitală-de întoarcere.

Ulterior, modulul de asolizare-ascensiune este programat să efectueze o aselenizare controlată în bazinul Aitken de la Polul Sud al Lunii pentru a-şi duce la îndeplinirea misiunea de eşantionare pe faţa nevăzută a satelitului natural al Terrei.

Misiunea Chang'e 6 are obiectivul de a colecta aproximativ două kilograme de eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii şi de a le aduce apoi pe Terra pentru a fi analizate. Succesul misiunii ar reprezenta o premieră mondială pentru ambiţiosul program spaţial chinez.

China este exclusă din proiectul Staţiei Spaţiale Internaţionale începând din 2011, dată la care Statele Unite au interzis NASA să colaboreze cu Beijingul. China şi-a dezvoltat de atunci propriul proiect de staţie spaţială. De asemenea, China a reuşit să plaseze un rover pe planeta Marte şi a devenit a treia ţară din lume care a trimis un om în spaţiu prin mijloace proprii.