UE renunță la cerințele sale în schema de certificare a securității cibernetice. Anunțul avantajează marile companii tehnologice

Alexandru Gologan Data publicării:
securitate cibernetica ue
sursa: shutterstock.com/

Marile companii din industria tech vor putea obține contracte mai ușor la nivelul Uniunii Europene, după ce oficialii de la Bruxelles au renunțat la un amplu proiect de reguli în privința securității cibernetice.

Uniunea Europeană a vrut să lanseze o schemă de certificare a securității cibernetice (EUCS) prin care guvernele naționale și companiile din blocul comunitar putea beneficia de o platformă sigură de unde puteau alege furnizori care pot garanta siguranța serviciilor cloud. Însă un eventual acord nu va mai fi pus în aplicare, deoarece există temeri legate de modul în care va fi implementat. 

Pe de o parte, UE se teme de supravegherea ilegală a statelor membre, în timp ce unele guverne se tem că dominația furnizorilor de cloud din SUA ar putea inhiba rivalii în curs de dezvoltare din piața europeană.

Un proiect transmis anul trecut solicita giganților tehnologici americani să înființeze o societate mixtă cu o companie din UE, alături de care să stocheze și să prelucreze datele clienților din blocul comunitar, altfel nu primeau certificatul de securitate emis de oficialii europeni.

Proiectul a stârnit furia companiilor europene, astfel că în cea mai recentă revizuire a sa, noul program elimina cerința societății mixte și obliga pe furnizori doar să ofere informații legate de locația stocării și modul de procesare al datelor clienților. Modificarea este în avantajul marilor firme de tehnologie din piață, deoarece pot obține mult mai ușor eticheta de partener credibil în relațiile cu membrii UE. Totodată, vor obține facil contracte și nu vor mai fi silite să treacă printr-o procedură riguroasă, potrivit Reuters.