Au crescut furturile de energie. Care sunt explicațiile

Cristina Sbîrn Data publicării: Data actualizării:
furt curent electric
Sursa foto: Generare AI shutterstock

În primele trei luni din an au fost 973 de cazuri de sustragere de energie electrică din rețeaua DEER, parte grupului Electrica, cu 21% mai multe ca în aceeași perioadă a anului trecut. Și alți distribuitori se confruntă cu tot mai multe cazuri de consum fraudulos de energie electrică și gaze. Cei de la Delgaz Grid, companie a grupului E.On a raportat aproape 400 de cazuri, în timp ce cei de la Rețele Electrice (PPC, fost Enel) spun că au identificat în zonele Banat, Muntenia și Dobrogea aproximativ 800 de astfel de cazuri. Specialiștii spun că mare parte din cei care se leagă ilegal la rețele de distribuție de gaze și curent au venituri mici și nu își permit să plătească facturi. Companiile avertizează că instalațiile improvizate sunt periculoase și pot cauza incendii, electrocutări, explozii sau intoxicații.

În total, 395 de cazuri de potenţial furt de gaze și curent din rețeaua E.On au fost identificate în primele 3 luni din an. Cantitatea de energie sustrasă se ridică la circa 5,9 milioane kWh, cu o valoare de peste 2,7 milioane de lei, spun cei de la Delgaz Grid, companie din grup.

Aceștia atrag atenția că instalațiile clandestine și intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale sau electricitate sunt periculoase.

„Un bărbat din județul Bacău a mers în vizită acasă la un prieten, iar acolo, din greșeală, a atins niște fire electrice. Neatenția i-a fost fatală. A murit, pe loc, electrocutat. Și asta din cauză că prietenul lui a improvizat o „instalație” din fire neizolate, racordată ilegal la rețeaua de distribuție a energiei electrice. Acesta este, din păcate, un caz real, unul pe care l-am dori irepetabil”, spun reprezentanții distribuitorului de gaze și energie electrică din Moldova.

În ciuda pericolelor la care se expun, numărul celor care apelează la branșamente ilegale crește de la an la an. Anul trecut au fost 1.509 astfel de cazuri de consum fraudulos de energie și gaze, spun cei de la Delgaz Grid.

Ca să vedem dacă este un fenomen DigiEconomic a întrebat și alți distributori dacă s-au confruntat și ei cu o creștere a branșamentelor ilegale.

800 de furturi de energie din rețeaua PPC

În zonele Banat, Muntenia și Dobrogea au fost înregistrate în primele 3 luni din an aproximativ 800 cazuri de sustrageri de energie electrică, spune distribuitorul de curent al Capitalei, Ilfovului și a altor 9 județe din țară.

„La nivelul anului 2023, numărul situațiilor identificate de colegii noștri se ridică la peste 2250 de intervenții neautorizate, cu scopul de a sustrage energie electrică. (...) Consumul de energie electrică prin instalații neautorizate reprezintă un pericol pentru sănătatea și siguranța persoanelor și afectează integritatea și funcționarea rețelei de distribuție de energie electrică pentru toți clienții din zonă”, au declarat reprezentanții Rețele Electrice, parte a grupului PPC (fost Enel, n.red).

Au crescut cu 21% cazurile de consum fraudulos de energie din rețeua Electrica

Din rețeaua Electrica s-au sustras în primele 3 luni din an 22,25 milioane kWh, o cantitate cu 53% mai mare ca în aceeași perioadă a anului trecut. Asta după ce și cazurile de consum fraudulos au crescut cu peste 21% față de primele 3 luni din 2023.

„În primul trimestru al anului 2024 s-au întocmit 973 Note de Constatare cazuri de consum fraudulos de energie electrică, la nivelul DEER. Spre comparație, în primul trimestru al anului 2023 s-au întocmit 803 Note de Constatare”, au transmis, la solicitarea DigiEconomic reprezentanții Distribuție Energie Electrică România.

Anul trecut au 2.900 de astfel de cazuri. DEER distribuie energie în 18 județe din Transilvania și zona de Nord a Munteniei.

„Cazurile de înregistrare eronată sau de neînregistrare a energiei consumate identificate de specialiștii de inspecție energetică sunt analizate în comisii special desemnate, care stabilesc prin metode specifice, conform legislației și procedurilor interne, cantitățile de energie care trebuie recuperate și existența unui eventual prejudiciu precum și modalitatea de recuperare a acestuia”, au adăugat reprezentanții DEER.

Care sunt explicațiile?

„Sărăcia energetică a crescut și îi împinge pe unii să recurgă la așa ceva”, spune Dumitru Chisăliță, expert în domeniu și președintele Asociației Energia Inteligentă.

„Românii au avut în anul 2022, costuri în medie cu 93% mai mari cu energia în gospodărie (gaze naturale și energie electrică) decât în anul 2020 (iar anul 2023 costuri mai mari cu 83%). O familie cu un singur salariu minim pe economie ar fi trebui să muncească aproape 1 lună în România, doar pentru a-și achita exclusiv creșterea costurilor cu energia”, se arată într-o analiză a asociației.

„Cei care sunt deconectați (penntru că nu și-au plătit facturile n.red) în proporție de 99% se reconectează ilegal, fură energie electrică. Cei de la distribuție taie firul, atunci ei se apucă și se urcă pe stâlp și se reconectează. În majoritatea cazurilor vorbim de oameni fără venit sau cu venituri foarte mici”, a adăugat acesta.

Dumitru Chisăliță nu exclude nici ca mesajele din ultimii ani ale unor oficialități împotriva furnizorilor să fi contribuit la creșterea numărului de cazuri consum fraudulos de energie.

Totodată, acesta atrage atenția și că nu în toate cazurile în care distribuitorii au suspiciuni de consum fraudulos vorbim și despre un furt de energie. Potrivit acestuia, au existat situații în care de vină era chiar distribuitorul, care pierduse niște date și acuza pe nedrept un client că ar fi furat curent.