Comisia europeană: reforma pieței energiei este necesară pentru a sprijini consumatorii și stimula investițiile în surse regenerabile

Alexandru Gologan Data publicării:
energie eoliana ue
sursa: gettyimages.com/

Comisia Europeană adoptă noi reforme la nivelul pieţei energiei. Cadrul de reglementare ales va stimula dezvoltarea hidrogenului şi a altor gaze decarbonizate.

Aceste reforme evidenţiază hotărârea Europei de a continua tranziţia către o energie curată, consolidând în acelaşi timp securitatea aprovizionării şi protecţia consumatorilor şi valorificând lecţiile învăţate în urma crizei energetice.

Pieţele energiei adaptate exigenţelor viitorului vor stimula investiţiile în energia curată şi vor facilita preţuri mai mici şi mai stabile, care sunt esenţiale pentru ca industria europeană să devină mai competitivă pe scena mondială. Odată cu adoptarea organizării revizuite a pieţei energiei electrice şi a pachetului privind decarbonizarea gazelor şi a hidrogenului, UE dispune de instrumente suplimentare pentru a-şi atinge obiectivele în materie de energie şi climă în cadrul Pactului verde european. Cadrul actualizat al pieţei gazelor naturale oferă statelor membre posibilitatea de a opri sau de a limita atât importurile de gaze prin conducte, cât şi de gaze naturale lichefiate (GN) din Rusia şi Belarus, în conformitate cu obiectivele REPowerEU.

„Criza energetică a adus schimbări majore în peisajul energetic al UE. Odinioară dependentă în mare măsură de livrările rusești, Europa trece acum pe piețele de electricitate și gaze ale viitorului, unde nu există spațiu pentru gazul rusesc și unde sursele regenerabile, gazele curate și hidrogenul au un rol central. Încurajez în special toate statele membre să folosească noile prevederi REPowerEU pentru a pune capăt accesului lui Putin la piețele noastre energetice cât mai curând posibil”, a declarat Kadri Simson, comisar pentru energie.

Reforma pieţei energiei electrice oferă consumatorilor o gamă mai largă de contracte şi informaţii mai clare înainte de semnarea contractelor. Acestea vor avea opţiunea de a bloca preţuri sigure şi pe termen lung, precum şi de a avea contracte dinamice de stabilire a preţurilor pentru a profita de variabilitatea preţurilor pentru a utiliza energia electrică atunci când aceasta este mai ieftină. Statele membre vor trebui să stabilească furnizori de ultimă instanţă, astfel încât niciun consumator să nu ajungă fără energie electrică. Consumatorii vulnerabili şi cei afectaţi de sărăcia energetică vor fi protejaţi împotriva deconectării, iar statele membre vor putea extinde preţurile cu amănuntul reglementate la gospodării şi IMM-uri în caz de criză. Pe lângă protecţia consumatorilor, partajarea energiei este, de asemenea, consolidată. De exemplu, chiriaşii vor putea să partajeze surplusul de energie solară pe acoperişuri cu un vecin.

Piața energiei din UE va deveni mai accesibilă pentru consumatori

Reforma va ajuta, de asemenea, întreprinderile europene să rămână competitive, oferindu-le acces la costuri mai previzibile ale energiei. Aceasta creează condiţiile pentru ca atât furnizorii, cât şi consumatorii să beneficieze de utilizarea extinsă a instrumentelor de piaţă pe termen mai lung, cum ar fi contractele de achiziţie de energie electrică, contractele bidirecţionale pentru diferenţă şi contractele forward. Acest lucru va oferi siguranţă în materie de investiţii, atât producătorilor de energie electrică, cât şi consumatorilor industriali.

În general, atât gospodăriile, cât şi întreprinderile vor putea beneficia de costurile mai scăzute ale surselor regenerabile de energie, a căror integrare şi disponibilitate vor fi, de asemenea, stimulate de noile dispoziţii privind congestionarea reţelei, termenele de tranzacţionare, răspunsul părţii de consum şi stocarea, precum şi de licitaţiile la nivelul UE.

De asemenea, pentru a se asigura că populaţia din UE va beneficia de pieţe competitive cu stabilirea transparentă a preţurilor, Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) şi autorităţile naţionale de reglementare vor avea o capacitate sporită de a monitoriza integritatea şi transparenţa pieţei energiei.

Noul cadru pentru piaţa gazelor va facilita utilizarea gazelor din surse regenerabile şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon, asigurând în acelaşi timp securitatea şi accesibilitatea energiei pentru toţi cetăţenii europeni. Reforma pieţei gazelor naturale asigură faptul că gazele decarbonizate şi hidrogenul pot circula în toată Europa. În special, reformele vor conduce la crearea unei pieţe pentru hidrogen, care va fi esenţială pentru reducerea emisiilor în sectoarele greu de redus, cum ar fi industria grea şi transporturile. De asemenea, Comisia va testa un proiect pe cinci ani pentru a reuni cererea şi oferta de hidrogen pentru a îmbunătăţi dezvoltarea pieţei şi transparenţa în cadrul Băncii Europene pentru Hidrogen.

Consumatorii vor fi mai bine protejaţi împotriva riscurilor legate de aprovizionare şi de preţ. Acestea vor fi împuternicite să îşi asume un rol activ pe piaţă şi să selecteze bunuri şi contracte mai curate. Practic, aceştia vor putea să schimbe mai uşor furnizorii, să utilizeze instrumente eficace de comparare a preţurilor, să obţină informaţii exacte, echitabile şi transparente privind facturarea şi să aibă un acces mai bun la date şi la noi tehnologii inteligente.