Europa riscă să rămână fără producători de panouri solare. De vină ar fi concurența acerbă din China
Producătorii de panouri solare din Uniunea Europeană sunt pe marginea prăpastiei. Ei susțin că nu pot face față presiunii prețurilor venite din partea importurilor din China și cer Uniunii Europene să ia urgent măsuri pentru a evita închiderea firmelor locale.
Uniunea Europeană riscă să piardă mai mult de jumătate din capacitatea de producție de panouri solare în următoarele săptămâni. European Solar Manufacturing Council arată într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene că în următoarele 4-8 săptămâni marii producători europeni de panouri fotovoltaice vor închide liniile de producție.
Toți invocă importurile din China și oferta excesivă de componete care s-au adunat în depozitele din Europa și care au dus la scăderea prețurilor, potrivit Reuters.
În aceste condiții, organizația patronală cere Uniunii Europene să ia măsuri de urgență. Printre măsurile cerute se numără o schemă de cumpărare a stocurilor excedentare de panouri solare din Uniune pentru a reduce oferta excesivă și modificarea regulile privind ajutorul de stat pentru a stimula sprijinul guvernamental pentru producătorii locali.
Dacă acestea nu pot fi adoptate rapid, Bruxellesul ar trebui să ia în considerare și măsuri de salvare, care ar putea include tarife vamale și cote de import pentru a tempera creșterea importurilor, se mai arată în scrisoare.
De cealaltă parte, un oficial european a declarat pentru Financial Times în urmă cu câteva zile că Executivul european este conștient de dificultățile cu care se confruntă sectorul energiei solare și ia în considerare toate opțiunile pe care le are la dispoziție. Acestea ar putea include o anchetă antidumping împotriva Chinei, care ar putea duce la impunerea de tarife vamale, sau stimulente pentru guvernele naționale pentru a menține fabricile în funcțiune.
Industria este însă divizată în legătură cu măsurile care ar trebui luate de autoritățile europene.
Dacă European Solar Manufacturing Council pare că susține impunerea de taxe vamale și cote la import, SolarPower Europe, un organism industrial din care face parte și compania chineză Huawei, se declară împotriva unor astfel de măsuri.
Acesta susține că impunerea unor tarife vamale ar afecta oferta și ar duce la oprirea proiectelor. Asta în condițiile în care Europa își extinde rapid producția de energie solară - instalând o capacitate de producție record de 56 de GigaWatt anul trecut, și produce mai puțin de 3% din panourile fotovoltaice necesare pentru a atinge ținta de 42,5% energie regenerabilă până în 2030.
Datele arată că producătorii europeni nu pot concura cu cei din China în ceea ce privește producția panourilor fotovoltaice, după ce costurile de producție ale companiilor chineze au scăzut cu 42% în 2023, la 0,15 dolari/Watt. Acest lucru oferă producătorilor chinezi un avantaj enorm în fața rivalilor internaționali, potrivit unui raport al companiei de consultanță Wood Mackenzie.
Spre comparație, prețurile de producție din India sunt de 0,22 de dolari/Watt, cele din Europa de 0,30 de dolari/Watt, iar cel din Statele Unite de 0,40 de dolari/Watt.
Analiștii spun că 80% din capacitatea globală de producție se află în China, iar un studiu arată că dominația sa în acest sector nu este determinată doar de forța de muncă mai ieftină și de sprijinul guvernamental, ci și de producția la scară mai mare și de beneficiile rezultate din lanțul de aprovizionare. Iar aici capitalismul de stat centralizat pare să ofere anumite avantaje.