Piața gazelor naturale se pregătește pentru o cerere record din partea UE în 2024. Europa devine cel mai mare importator mondial

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
gaz ue
sursa: shutterstock.com/

Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul record în acest an, pe măsură ce regiunea îşi accelerează tranziţia către energiile regenerabile, transmite Bloomberg.

Potrivit unui raport publicat vineri de Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER), dacă "ţintele UE privind regenerabilele vor fi îndeplinite în totalitate, reducerea cererii de gaze preconizată pentru 2030 va fi una de peste 200 miliarde de metri cubi comparativ cu cea din 2019", o cantitate echivalentă cu 130% din importurile de gaze ale uniunii din Rusia înainte de război.

Aceste date se adaugă dovezilor potrivit cărora criza energetică din Europa, care a dus preţurile la maxime istorice, se apropie de final pe măsură ce continentul devine cel mai mare importator mondial de gaze lichefiate. Decizia autorităţilor americane de a opri noi proiecte vizând exportul de gaze lichefiate nu va avea un impact semnificativ asupra securităţii energetice a blocului comunitar, pe fondul accelerării expansiunii energiilor regenerabile.

Cu toate acestea, dependenţa UE de livrările de gaze lichefiate din Rusia este departe de sfârşit. Anul trecut, Spania a primit aproape 40% din cele 18 miliarde metri cubi de gaze naturale care au ajuns în Europa, în timp ce o treime a ajuns în Franţa şi o cincime în Belgia. Acestea sunt în principal o consecinţă a contractelor pe termen lung semnate înainte de 2022.

Potrivit ACER, este posibil ca cererea de gaze lichefiate a UE să fi atins nivelul de vârf chiar anul trecut, exceptând situaţia în care iarna următoare va fi una deosebit de friguroasă.