Prețul energiei s-a prăbușit. Situație nemaivăzută în România: producătorul plătește clientul

Sorin Andone Data publicării:
preturi scazute energie romania
sursa: shutterstock.com/

Cotațiile de piață ale electricității și gazului sunt în prăbușire, pe fondul încălzirii vremii, a resurselor regenerabile aflate la dispoziție, a stocurilor din subteran de gaze și a unui consum industrial printre cele mai mici din istorie.

La Bursa Română de Mărfuri, cotația gazului a coborât la sub 100 de lei/MWh. Acum o săptămână, era 130 de lei. Ce s-a întâmplat între timp? Termia s-a oprit în aproape toată țara, oamenii și-au oprit centralele murale iar industria tot nu consumă.

Cel mai mare consumator individual, care este industria chimică, nu mai există, cu excepția fabricii Azomureș, dar care și ea nu funcționează la 100% din capacitate. Mai mult, am ieșit din iarnă cu depozitele încă pline pe jumătate, adică peste 1,5 miliarde de metri cubi, potrivit datelor oferite de Ministerul Energiei. O abundență de gaze în piață și o lipsă a consumului duce la prăbușirea prețurilor, conform celor mai elementare reguli economice.

Și la energie electrică se observă același trend. Prețul gazului a scăzut de trei ori din iarnă până în prezent, acum fiind la o medie de 35 de euro. Vedem însă, de câteva zile, prețuri 0 ale energiei și chiar prețuri negative, unde producătorul plătește un client numai să-i consume electricitate produsă, lucruri care nu s-au mai văzut pe la noi. Acum însă, avem mai mulți factori la un loc: aport mare de energie fotovoltaică și eoliană(preluate automat în sistem) și hidro, consum intern mic(cu precădere industrial), așa că prețul curentului se duce în jos.

În mod normal, cu prețuri pe un constant trend descendent al energiei ar alimenta consumul industrial. Vedem însă că acest lucru încă se lasă așteptat. În acest moment, excedentul de energie produsă, cu precădere cea electrică, se duce la export. Aici excelează producătorii de energie eoliană și fotovoltaică, care sunt cei mai ieftini, fiind subvenționați de noi toți prin sistemul certificatelor “verzi”. Nu există consum la noi, energia pleacă peste graniță acolo unde este consum, în speță la unguri, bulgari, ocazional și în Ucraina, pentru că ucrainenii au nevoie de electtricitate, sistemul lor energetic fiind sub presiune din cauza bombardamentelor rusești.