România trebuie, prin lege, să integreze energetic Republica Moldova

Ionuț Tudorică Data publicării:
Republica Moldova
Sursa: profimediaimages.ro

Memorandumul privind interconectarea rețelelor de electricitate și gaz ale României și Republicii Moldova, semnat în 11 decembrie 2023, devine acum lege, odată cu promovarea în dezbatere publică a unei HG, în acest sens, promovate de Ministerul Energiei.

În fundamentarea HG, Ministerul Energiei, condus de Sebastian Burduja, arată că există voință comună pentru integrarea RM pe piața de energie europeană și pentru livrarea pe termen lung de energie din România către RM.

În prezent, România deja livrează electricitate și gaz către Moldova, însă cantitățile nu sunt mari. Țara noastră a mai și pus la dispoziție anumite capacități în depozitele subterane pentru ca vecinii să poată stoca gaze pentru sezonul rece. Majoritatea covârșitoare a electricității din RM vine acum din Transnistria – termocentrala Cuciurgani iar în ceea ce privește gazul, moldovenii fie aduc direct din Rusia, fie cumpără de pe coridorul sudic, via Turcia, Bulgaria și România, dar și aici este în parte vorba tot de gaz rusesc.

Noi suntem conectați cu moldovenii prin intermediul liniei de înaltă tensiune Suceava – Bălți. La gaze, avem conexiunea direct Iași-Ungheni, dar și una indirectă, prin Ucraina, cu ieșire din țara noastră în punctul Isaccea.

Concret, colaborarea dintre România și RM va îmbrăca următoarele forme, potrivit HG citat:

“I. În domeniul gazelor naturale, țițeiului și produselor petroliere, părțile intenționează să dezvolte proiectele ce vizează interconexiunile de gaz între cele două state prin analizarea posibilității de creștere a capacității de transport de gaze naturale bidirecționale, extinderea conductelor, semnarea unui Acord de colaborare (Burden Sharing Agreement) și dezvoltarea capacităților de stocare a gazelor naturale de pe teritoriul României, cooperarea în vederea menținerii unui nivel minim de rezerve de țiței și/sau de produse petroliere, precum și asigurarea coordonării și semnării pe parcursul anului 2024 a unui Acord bilateral care să prevadă identificarea de spații de depozitare în vederea creării de stocuri de urgență ale Republicii Moldova pe teritoriul României.

II. În domeniul energiei electrice, părțile au în vederea realizarea proiectului „Interconectarea sistemelor electroenergetice ale României și Republicii Moldova prin construirea obiectivului de investiții de importanță strategică Linia Electrică Aeriană de 400 kV Suceava – Bălți, și extinderea stației 400 kV Suceava și stația 400 kV Bălți”, construcția unei noi linii de interconexiune și o stație electrică de pe territoriul României, realizarea interconexiunii de comunicație pe liniile electrice existente, precum și alte linii electrice stabilite de comun acord;

asigurarea condițiilor desemnării „OPCOM” SA(operatorul bursei de energie românești – n.r.) în temeiul legislației Republicii Moldova, prin forma juridică corespunzătoare, în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței(lucru care deja s-a întâmplat – n.r.)”.

România șI Moldova se angajează să promoveze obiectivele actualului Memorandum în fața Comisiei Europene și altor instituții finanțatoare la nivel mondial pentru a obține bani în a le îndeplini, dar și consultanță de profil.

Republica Moldova, spre deosebire de România, este aproape total dependent de extern în a-și asigura accesul la resurse energetic. Consumurile vecinilor sunt foarte mici, raportate la noi. Astfel, peste Prut se consumă anual 4 milioane MWh de electricitate și circa 1,2 miliarde de metri cubi de gaze. Cea mai mare parte din această energie este destinată consumul cansic, industria fiind doar marginal reprezentată Consumul de electricitate al României este în medie de peste 50 de milioane MWh iar la gaze, de peste 10 miliarde metri cubi.