România vrea terminal de GNL la Marea Neagră, cum are Grecia

Ionuț Tudorică Data publicării:
Terminal plutitor GNL
Sursa: profimedia.ro

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei, una dintre noutăţile importante se referă la finalizarea Studiului de Fezabilitate pentru primul terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) la Marea Neagră, pe ţărmul românesc, "cu rezultate pozitive".

"Acest proiect, în care Socar şi Romgaz sunt parteneri, va fi o alternativă la Coridorul Sudic, cu potenţialul de a aduce în România 8-9 miliarde de metri cubi de gaz în fiecare an. Ca etapă ulterioară, va fi nevoie de identificarea structurii de finanţare şi proiectarea de detaliu. România susţine această iniţiativă. Putem avea un terminal plutitor de LNG aşa cum au făcut grecii la Alexandropoulis", notează Ministerul.

Comunicatul mai spune că firmele emirateze Taqa şi Masdar ar fi interesate să investească în România.

"Portofoliul lor de proiecte este de miliarde de dolari. România oferă multiple posibilităţi: de la interconectorul în curent continuu Est-Vest, care va lega viitoarele unităţi 3 şi 4 de la Cernavodă şi centralele eoliene din Marea Neagră de sistemul energetic european până la panouri fotovoltaice flotante pe lacurile de acumulare ale Hidroelectrica şi proiectul Tarniţa-Lapuşteşti. (...)", precizează sursa citată.

Pe data de 1 aprilie 2024 urmează  Comisia mixtă România-Azerbaidjan, iar în acest sens a avut loc o întâlnire pregătitoare a ministrului român al Energiei, Sebastian Burduja, cu ministrul Sahil Babayev, co-preşedintele comisiei.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a dus la cea de-a zecea reuniune ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze şi cea de-a doua reuniune ministerială a Consiliului Consultativ pentru Energie Verde, organizate la Baku, Republica Azerbaidjan.

Coridorul Sudic de Gaze a devenit operaţional în urmă cu trei ani, în vârful crizei energetice, şi a avut un rol semnificativ în asigurarea aprovizionării cu gaze naturale a Europei de Sud şi de Est. Diversificarea rutelor de aprovizionare a jucat un rol semnificativ şi în reducerea dependenţei de gazele ruseşti, cu atât mai importantă în contextul geopolitic delicat care a generat şocuri asupra lanţurilor de aprovizionare.

România putea fi furnizor de gaz pentru toată Europa sudică, în eforturile țărilor de a renunța la gazul rusesc. România a ieșit din proiect, în beneficiul Bulgariei, prin semnătura fostului ministru al Energiei, Virgil Popescu. Terminalul plutitor de gaz natural lichefiat de la Alexandroupolis a ajuns în Grecia, după trei săptămâni de navigare pe ocean și mare, el fiind construit în Singapore.

Metanierele aduc gazul de la mari producători internaționali, precum SUA sau Qatar.