Economia Greciei se redresează după un deceniu de suferință. Stagnarea zonei euro afectează perspectivele de creștere a grecilor

Alexandru Gologan Data publicării:
grecia banci amenda
sursa: gettyimages.com/

În urmă cu un deceniu, Grecia era în mijlocul unei crize devastatoare. Au urmat ani marcați de austeritate, dificultăţi şi nesiguranță. Oficialii au anunțat că economia grecească pare să se fi redresat și speră să continue parcursul ascendent în 2024.

Relansarea economică a Greciei, a cărei datorii amenințau să destrame în urmă cu un deceniu întreaga zonă euro, este acum una cu adevărat impresionantă.

Prognozele arată că economia Greciei ar putea înregistra un avans de aproape 3% în acest an, ceea ce o aduce mai aproape de mărimea pe care o avea în 2009, înaintea crizei și cu mult peste creşterea medie de 0,8% înregistrată de zona euro, relatează Cyprus Mail.

Actualmente, costurile la care se împrumută Grecia sunt sub cele ale Italiei iar băncile care au fost salvate de stat în timpul crizei urmează să fie complet privatizate, pentru prima dată în ultimele decenii, o mutare care potrivit unor mari investitori reprezintă începutul normalităţii.

"Sfârşitul participaţiei statului a fost un punct de cotitură însă Grecia este în continuare dependentă de ce se întâmplă în țările importante aflate în zona euro. Estimările de creştere redusă din Europa afectează Grecia în două modalităţi. Prin presiunile exercitate asupra exporturilor şi prin costul mai mare al banilor", susțin analiștii financiari.

Mulţi greci obişnuiţi spun că nu văd diferenţe majore de pe urma relansării economiei. Rata şomajului rămâne peste pragul de 10%, al doilea cel mai ridicat nivel din UE, în timp ce PIB-ul per capita în termeni de PPS este unul din cele mai mici din blocul comunitar. Salariul mediu lunar de 1.175 de euro este cu 20% mai mic decât era în urmă cu 15 ani.

Analiştii sunt de părere că va mai dura ceva timp până când vor fi văzute beneficiile. Pentru a-şi asigura creşterea pe termen lung, Grecia trebuie să se diversifice dincolo de motoarele economice tradiţionale precum turismul, imobiliarele şi serviciile.