Letonia implementează noi instrumente financiare prin care Rusia să nu poată eluda sancțiunile occidentale

Alexandru Gologan Data publicării:
letonia sanctiuni economice rusia
sursa: shutterstock.com/

Statele baltice s-au luptat să controleze fluxurile comerciale suspecte, după ce Rusia a devenit un partener incompatibil din cauza sancțiunilor occidentale. Totuși, acest lucru nu i-a împiedicat pe ruși să găsească noi metode prin care să-și exporte produsele în țările interzise. Letonia este pregătită să ia măsuri drastice împotriva comerțului rus.

Autoritățile letone vor să combată sustragerea Rusiei de la sancțiunile impuse prin utilizarea unor noi instrumente financiare. Concret, țara baltică extinde puterea Unității de Informații Financiare (UIF) de la investigarea criminalității economice la controlul sancțiunilor comerciale.

Agenția va înăspri controlul și va îngheța activele care aparțin entităților și persoanelor sancționate, relatează Bloomberg.

„Instrumentele care au fost introduse în sectorul financiar pot fi folosite pentru implementarea corectă a sancțiunilor. Majoritatea proceselor penale care au fost inițiate de poliția noastră fiscală și vamală nu sunt împotriva companiilor letone, ci împotriva altor companii înregistrate în UE care folosesc Letonia ca țară de tranzit”, a declarat Paulis Iljenkovs, directorul adjunct al UIF.

În timp ce UE pregătește cel de-al 14-lea pachet de măsuri împotriva Rusiei, mărfurile interzise își fac drum spre Europa prin terți. Sancțiunile au costat Rusiei aproximativ 400 de miliarde de dolari în venituri pierdute până acum. O analiza a DigiEconomic a scos în evidență faptul că deși Rusia a eludat în mare penalitățile internaționale, economia sa suferă în profunzime.

Națiunile baltice ocupă una dintre cele mai sensibile poziții din Uniunea Europeană, porturile, legăturile feroviare și autostrăzile fac din teritoriul lor un loc de oprire natural pentru mărfurile care încearcă să găsească o cale de intrare sau de ieșire din Rusia.