Liderii europeni vor să reducă inflația în zona euro prin măsuri fiscale stricte. Noua politică intră în vigoare din 2025

Alexandru Gologan Data publicării:
liderii europeni
sursa: shutterstock.com/

Liderii Uniunii Europene vor o politică fiscală mai strictă pentru zona euro în 2025, pentru a reduce decalajele produse de pandemie și criza energetică.

Liderii UE susţin că noile reguli fiscale vor necesita o poziţie fiscală mai strictă în zona euro din 2025, pentru a sprijini reducerea inflaţiei şi ajuta la stabilizarea finanţelor publice, după șocurile suferite în timpul pandemiei și crizei energetice.

"Această nouă politică ar fi adecvată având în vedere perspectivele macroeconomice actuale, privind nevoia de a continua sustenabilitatea fiscală şi să fie sprijinit procesul dezinflaţionist, chiar dacă în acelaşi timp politicile ar trebui să rămână flexibile având în vedere incertitudinea persistentă",  au precizat oficialii.

Sprijinul liderilor UE vine după ce miniştrii de Finanţe din cele 20 de state din zona euro au convenit, la data de 11 martie, ca în recomandările lor de politică fiscală pentru 2025 să ţină cont de noi reguli fiscale, care oferă mai mult timp pentru reducerea datoriilor, atâta timp cât sunt menţinute investiţiile.

"Consiliul European sprijină recomandările de politică economică pentru zona euro", se arată în comunicatul ce urmează să fie publicat la finalul summitului liderilor UE, relatează Reuters.

Comisia Europeană prognozează că deficitul bugetar agregat al zonei euro va scădea până la 2,8% din PIB în 2024, de la 3,2% din PIB în 2023, pentru ca în 2025 să se reducă doar uşor până la 2,7% din PIB.