Luna mai vine cu două evenimente fiscale majore. Unul pentru firme, unul pentru persoanele fizice. e-Factura și Declarația Unică

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
fiscal
Foto: Profimedia

Două evenimente majore au loc în luna mai din punct de vedere fiscal. Pentru firme este ultima lună pentru care nu se plătește amendă pentru nedepunerea în termen de 5 zile a e-Factura la ANAF. Pentru 800.000 de persoane fizice intervine termenul limită pentru depunerea Declarației Unice pentru veniturile extra-salariale din 2023.

Declarația unică Formular 212  trebuie depusă până la 27 mai 2024. Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”, pentru raportarea veniturilor extrasalariale obținute în anul 2023, precum și a celor estimate în 2024. Din estimările Finanțelor, 800.000 de persoane trebuie să o depună la ANAF. Termenul limită de depunere a declarației și de plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale este 27 mai 2024, dar persoanele fizice pot depune din timp declarația, după ce analizează atent sursele proprii de venituri, dar și cele mai recente modificări legislative. De aici se poate descărca Declarația 212. 
care se poate depune prin Spațiul Privat Virtual (SPV) de pe site-ul ANAF. 

Poate fi depus și fără înregistrare SPV, de la acest link. Dar Atenție! PDF nu merge dacă nu e descărcat pe calculator și deschis numai cu Acrobat Reader, pentru că, spune ANAF, este PDF "inteligent".

Dacă nu sunteți siguri că trebuie să completați sau nu Declarația Unică trebuie să sunați la  Contact-center ANAF,  la numărul de telefon 0314039160. ANAF a încercat să facă și un clip despre folosirea Declarației Unice pe care îl puteți vedea la sfârșitul articolului din acest link.


e-Factura, încep amenzile

30 mai este ultima zi în care nu se dau amenzi pentru nedepunerea facturii emise în termen de 5 zile lucrătoare în sistemul e-Factura, la ANAF. Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei

Doar un sfert din facturile emise treceau la începutul lunii prin sistem. Finanțele au făcut și o variantă simplificată a aplicației e-Factura, care nu necesită procedurile standard de înregistrare.  Aplicația este disponibilă AICI. Amintim că acest sistem vizează doar facturile între firme sau alte tipuri de business.

e-Factura este obligatorie de la 1 ianuarie. Nedepunerea ei se sancționează de la 1 iunie. Circulă în paralel cu celelalte tipuri de facturi (electronice sau nu) până la 1 iulie, când va fi singurul tip de factură admisă între firmele românești care au relații de afaceri între ele pe teritoriul României.