Război financiar total SUA - Rusia. Ținta: o mega-economie izolată, pe modelul Iranului. "În șase luni, nu vom mai putea face nimic"

Ionuț Tudorică Data publicării:
rubla
Rubla a devenit refugiul Rusiei în fața sancțiunilor financiare, dar e greu covertibilă. Foto: Profimedia

Campania Trezoreriei SUA împotriva băncilor care finanțează comerțul cu mărfuri cu utilizare dublă, civilă și militară a făcut foarte dificilă circulația banilor în și din Rusia. O spun, deopotrivă, oficialii occidentali și finanțatorii ruși. Băncile majore din țări precum Turcia și China au început să se ferească de comercianții ruși. Punctul final întrevăzut de toți în acest război financiar transformarea Rusiei într-o economie izolată, precum cea a Iranului. Ca ultim refugiu, rubla devine pe zi ce trece valuta regională pentru achiziționarea de resurse rusești și vânzarea de bunuri către Rusia.

Volumele comerciale ale Moscovei cu parteneri cheie precum Turcia și China au scăzut în primul trimestru al acestui an, după ce SUA au vizat băncile internaționale care ajutau Rusia să achiziționeze produse critice pentru a-și sprijini eforturile de război, scrie Financial Times.

Un ordin al conducerii SUA, implementat la sfârșitul anului trecut, a determinat băncile să renunțe la partenerii din Rusia și să evite tranzacțiile cu valute.

„A devenit mai dificil pentru Rusia să acceseze serviciile financiare de care are nevoie pentru a obține aceste bunuri. Este un obiectiv să facem  dificilă circulația acestor bani, să creștem costurile pentru ruși și să afectăm frecvența tranzacțiilor”, a spus Anna Morris, secretar adjunct de stat pentru afaceri globale la Trezoreria SUA.

Ocolirea restricțiilor bancare necesită acum o rețea complicată de intermediari și lovește și tranzacțiile care nu au legătură cu mașinăria de război a Rusiei, au spus atât oficialii SUA, cât și finanțatorii ruși, crescând în același timp costurile de conversie a valutei și comisioanele.

Vladimir Potanin, oligarhul care controlează grupul metalurgic Norilsk Nickel, a spus recent că sancțiunile au redus veniturile companiei cu cel puțin 15% din 2022 încoace, în parte, din cauza comisioanelor de 5 până la 7% pentru intermediari în tranzacțiile de export.

„Devine din ce în ce mai greu în fiecare lună. O lună sunt dolari, următoarea sunt euro. În șase luni, practic nu vei mai putea face nimic. Punctul final logic al acestui lucru este transformarea Rusiei în Iran”, a spus un alt investitor rus, citat de FT, referindu-se la sancțiunile financiare stricte împotriva Teheranului.

Ordinul de perturbare a tranzacțiilor bancare executat de SUA vizează băncile din țările care au înregistrat creșteri abrupte în comerțul cu Rusia, după ce vestul a impus sancțiunile comerciale de după invadarea Ucrainei.

De exemplu, exporturile Turciei de bunuri „de înaltă prioritate” - produse în principal pentru uz civil, dar identificate ca fiind critice pentru efortul de război, cum ar fi microcipuri - către Rusia și alte cinci foste țări sovietice au explodat după invazia în Ucraina. 

Potrivit Trade Data Monitor, volumul schimburilor de acest fel a atins 586 de milioane de dolari în 2023, o creștere de cinci ori față de volumele din perioada de dinainte de război. 

Urmare a destabilizării fluxurilor financiare la ordinul SUA, în primul trimestru al acestui an, exporturile Turciei către Rusia au scăzut cu o treime față de anul precedent, ajungând la 2,1 miliarde de dolari. Și valoarea exporturilor sale raportate de bunuri de înaltă prioritate către Rusia și țările vecine a scăzut cu 40% la 93 de milioane de dolari în primul trimestru al anului 2024 față de trimestrul precedent.

Scăderile abrupte în exporturile legate de război se datorează temerii băncilor de repercusiuni din partea SUA, care pot urmări orice tranzacție în dolari și pot paraliza instituțiile financiare prin excluderea lor din sistemul financiar bazat pe dolar, au declarat oficiali și experți americani.

Trezoreria SUA poate lovi băncile cu sancțiuni secundare dacă suspectează că acestea fac afaceri cu companii listate cu negru din cauza legăturilor cu complexul militar-industrial al Rusiei.

Restricțiile privind plățile au avut un efect de deteriorare a tranzacțiilor dincolo de comerțul cu componente pentru război, deoarece băncile au tăiat întregi categorii de tranzacții cu Moscova, de teamă să nu încalce sancțiunile SUA.

Comercianții ruși s-au îndreptat către bănci mai mici și valute alternative, pe măsură ce băncile majore din țări precum Turcia și China au început să se ferească de ei.

Pe de altă parte, tranzacțiile tot mai complexe sunt de natură să producă confuzie în rândul reglementatorii occidentali care urmăresc comerțul cu bunuri restricționate, pe măsură ce entitățile rusești și partenerii lor adaugă mai multe tranzacții care separă cumpărătorul și vânzătorul, a spus Matis Mäeker, șeful unității de informații financiare din Estonia.

Acest lucru crește costul tranzacțiilor, dar le face mai dificil să fie văzute la timp pentru a fi oprite. Sunt atât de multe bănci în lume - vor găsi o nouă modalitate de a ocoli sancțiunile”, a adăugat el.

Rubla devine valuta pentru resursele Rusiei

Importatorii și exportatorii ruși stabilesc tot mai multe tranzacții în ruble din cauza dificultăților de schimb valutar pentru dolari și euro. Comercianții indieni care cumpără petrol rusesc fac acum tranzacții în ruble după ce SUA au determinat băncile din Emiratele Arabe Unite să elimine plățile în dirhami, a spus un bancher rus, citat de FT.

„Acesta este un vid legislativ al sancțiunilor. Străinii au voie să cumpere ruble pe Bursa de Valori din Moscova pentru utilizarea în soluționarea plăților cu partenerii ruși. Aceste plăți sunt ușor procesate pentru că băncile străine pot deschide conturi în ruble la sucursalele lor rusești.”, a spus el. Crede că rubla va deveni principala valută în zona Rusiei, pentru că aceasta este singura modalitate de a te asigura că Trezoreria SUA nu va vedea tranzacțiile supuse sancțiunilor.

În aprilie, Banca Georgiei, listată la Bursa de Valori din Londra, i-a informat pe clienții săi că transferurile către Rusia în „tehnologie, construcții, industrii și aviație” vor fi făcute doar în ruble.

Schimbarea a fost făcută „în conformitate cu cerințele Trezoreriei SUA”, se arată în mesajul văzut de FT.

Înainte de războiul din 2022, mai puțin de 15% din exporturile ruse erau plătite în ruble. Cota monedei a crescut la 40% în februarie anul acesta. Pentru importuri, plățile în ruble au crescut la aproximativ 40% față de un nivel de 30% înainte de război.

Cu toate acestea, convertibilitatea limitată a rublei face dificil pentru băncile și rusești să compenseze volumul pierdut de comerț în dolari și alte valute occidentale, a declarat investitorul rus anonim citat mai sus de FT.

„Chiar și jurisdicțiile cele mai prietenoase, cum ar fi Kîrgîzstanul, sunt vulnerabile. Și oricum nu poți duce atât de mult acolo pentru că capitalul acestor bănci este atât de mic”, a spus investitorul.