Balanța energetică a Germaniei este deficitară. Importurile străine provoacă scăderea prețurilor de consum pe piața internă

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
germania energie electrica
sursa: shutterstock.com/

Germania a încheiat anul 2023 cu un deficit de 2.2 miliarde de euro de pe urma comerţului internaţional cu electricitate, ca urmare a închiderii ultimei sale centrale nucleare şi a importurilor de electricitate ieftină din străinătate, potrivit unui articol publicat luni în cotidianul Augsburger Allgemeine.

Publicaţia germană citează datele furnizate de Agenţia Federală a Reţelelor, potrivit căreia, în 2023 Germania a importat electricitate în valoare de 5.7 miliarde de euro, în timp ce veniturile din exporturi s-au plasat în jurul valorii de 3.5 miliarde de euro, ceea ce a dus pentru prima dată în ultimii ani la un deficit de 2.2 miliarde de euro în cea mai puternică economie din Europa.

Creşterea importurilor de electricitate angro din ţările vecine a dus la diminuarea preţurilor la electricitate plătite de consumatorii germani, a adăugat Agenţia, precizând că Germania are suficiente capacităţi de generare pentru a-şi acoperi nevoile.

"Dacă a fost importată electricitate, acest lucru s-a datorat faptului că energia electrică a fost mai ieftină peste graniţă", a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei Federale a Reţelelor din Germania pentru cotidianul Augsburger Allgemeine.

În luna martie 2023, Germania a deconectat de la reţea ultimele sale trei reactoare nucleare, după şase decenii de producţie de energie nucleară. Creşterea importurilor de electricitate a ajutat şi la diminuarea producţiei de electricitate în termocentralele pe cărbune precum şi a emisiilor de gaze cu efect de seră ale Germaniei în 2023, ceea ce pune ţara pe o traiectorie care îi va permite să îşi atingă obiectivele vizând reducerea cu 65% a emisiilor în 2030 comparativ cu 1990 şi ajungerea la neutralitatea climatică în 2045.