Comisia Europeană propune țărilor candidate un nou model de aderare la UE. Integrarea se va face gradual

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
acord ue
sursa: gettyimages.com/

Comisia Europeană a propus miercuri ca ţările candidate la aderarea în UE, precum Ucraina, Republica Moldova şi cele din Balcanii Occidentali, să fie integrate în mod gradual în blocul comunitar  printr-un proces cu măsuri reversibile.

Noua abordare a Comisiei oferă direcţii sporite pentru integrare graduală a ţărilor candidate la aderare în politici determinate ale UE, deja înainte de aderarea lor. Ideea este de a avansa anumite beneficii şi obligaţii ale apartenenţei la UE înainta ca ţara respectivă să devină membră cu drepturi depline.

Procesul trebuie să fie reversibil, obiectivul fiind de a asigura că atât UE cât şi viitoarele state membre sunt bine pregătite pentru extindere, relatează Agerpres. Valurile de extindere care au avut loc începând cu 2004 au inclus perioade de tranziţie care le-au permis statelor deja membre să limiteze pentru o perioadă de până la opt ani accesul pe piaţa lor a forţei de muncă în cazul cetăţenilor din noile state membre. Aceste perioade de tranziţie nu au fost reversibile, dar conform noii propuneri a Comisiei ele ar putea deveni, deci ar exista posibilitatea scurtării lor.

Liderilor statelor deja membre UE ar urma să le revină sarcina de a stabili concret măsurile, domeniile, etapele şi obligaţiile corespunzătoare unui asemenea proces de aderare graduală.

"Extinderea este o investiţie geopolitică ce va spori greutatea politică şi economică a UE pe scena mondială. Este primul pas către inevitabilele reforme ale UE care să ne pregătească pentru o Uniune mai mare, cu o serie de schimbări politice în profunzime care vor fi iniţiate la începutul anului 2025", a declarat vicepreşedinte al Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Statele candidate la aderare în momentul actual sunt Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Albania, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Bosnia-Herţegovina.