Comisia Europeană suplimentează bugetul uniunii. Măsura impulsionează programele de cercetare-dezvoltare

Adam Gheorghe Data publicării:
programe cercetare ue
sursa: shutterstock.com/

Comisia Europeană a a adoptat o modificare a programului de lucru pentru perioada 2023-24 al programului Orizont Europa, programul pentru cercetare și inovare al UE.

Amendamentul mobilizează fonduri nealocate anterior în cadrul programului Orizont Europa, pentru a majora bugetul pentru 2024 cu aproape 1,4 miliarde de euro, ajungând la un total de 7,3 miliarde euro. Suplimentarea fondurilor vizează, printre altele, transformarea „verde” a orașelor, inovarea, dar și pregătirea statelor membre UE pentru o eventuală nouă pandemie.

Amendamentul CE include o investiție de aproape 650 de milioane euro în misiunile UE menite să contribuie la soluționarea unora dintre provocările cu care se confruntă Europa. Banii se alocă pentru peste 100 de orașe din UE care ar urma să devină neutre din punct de vedere climatic, pentru un mecanism „Noul Bauhaus european”, precum și pentru acțiuni experimentale care deschid oportunități de cercetare și inovare ale UE.

Finanțări pentru râuri, orașe și cercetare în oncologie

UE va investi 648 de milioane euro în 2024 în activități de cercetare și inovare care acoperă o serie de domenii și reprezintă o noutate adusă de Orizont Europa pentru a oferi soluții concrete la unele dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm. Acestea au obiective ambițioase și vor produce rezultate concrete până în 2030. Noile acțiuni pentru 2024 ar trebui să conducă la:

  1. reabilitarea a cel puțin 25.000 km de râuri cu curgere liberă,
  2. contracte municipale privind neutralitatea climatică în peste 100 de orașe,
  3. înființarea de100 de „laboratoare vii” și la soluții care să conducă tranziția către soluri sănătoase,
  4. soluții pentru autorități locale și regionale, ca să fie mai bine pregătite pentru a face față riscurilor legate de climă,
  5. o mai bună diagnosticare a cancerului și sprijin pentru tinerii care suferă de cancer.

Pregătirea pentru pandemii

Pandemia de COVID-19 a evidențiat provocările cu care se confruntă sistemele europene de sănătate în detectarea, prevenirea, combaterea și gestionarea focarelor de boli infecțioase. Pentru a contribui la pregătirea Europei pentru eventuale pandemii viitoare, programul de lucru modificat include o investiție de 50 de milioane euro pentru un parteneriat european pentru pregătirea pentru pandemii.

Noul Bauhaus european

Noul Bauhaus european (NBE) urmărește să aducă beneficiile Pactului verde european în viața de zi cu zi și în spațiile de viață ale oamenilor. În cei trei ani de la lansarea sa, NBE a oferit soluții la probleme concrete. Printre exemple se numără un proiect din Spania, care a dezvoltat o tehnică de imprimare 3D cu pământ, pentru a oferi soluții arhitecturale pentru locuințe durabile, accesibile și bazate pe comunitate. Un alt exemplu este proiectul WATSUPS din Belgia, care creează un nou spațiu public de-a lungul râului Dyle. Aceste soluții se bazează pe cercetare și inovare, care plasează europenii în centrul transformării verzi.

Acțiuni experimentale de atragere a nou-veniților

Acțiunile includ teme deschise care oferă cercetătorilor mai multă libertate de a-și concentra activitatea asupra unui subiect pe care îl aleg, cu un buget total de 76 de milioane EUR în clusterele din cadrul programului Orizont Europa care abordează domeniile „Sănătate”, „Climă, energie și mobilitate” și „Alimente, bioeconomie, resurse naturale, agricultură și mediu”.

O acțiune experimentală în valoare de 15 de milioane euro pentru misiunile UE va face din instituții de cunoaștere, cum ar fi universitățile sau organizațiile de cercetare, puncte focale ale activităților de cercetare și inovare transdisciplinare locale cu impact european.

În plus, apelul NBE „Transformarea cartierelor, făcându-le frumoase, durabile și favorabile incluziunii” urmărește, de asemenea, să atragă nou-veniți în program pentru a maximiza impactul. În cele din urmă, 20 de milioane euro vor sprijini ecosistemele de talente pentru cariere atractive în domeniul cercetării.

Patrimoniul cultural

Se alocă, de asemenea, 48 milioane euro pentru Cloud-ul european colaborativ pentru patrimoniul cultural. Acest nou spațiu digital colaborativ va sprijini instituțiile de patrimoniu cultural și cercetătorii, precum și industriile culturale și creative să profite de avantajele tranziției digitale. Acesta va completa spațiul european comun al datelor pentru patrimoniul cultural, finanțat în cadrul programului Europa digitală.