Conflictele actuale cresc cheltuielile militare la nivel global. Țările investesc sume record în dezvoltarea industriei de apărare

Alexandru Gologan Data publicării:
bani razboi echipamente militare
sursa: shutterstock.com/

Războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu și tensiunile din Asia duc la creșterea cu 7% a cheltuielilor de apărare la nivel mondial, relatează Financial Times.

Cheltuielile militare din întreaga lume au crescut cu 7%, fiind cea mai mare creștere anuală din ultimii 15 ani. În total, statele au investit suma record de 2.4 miliarde de dolari în industria de apărare.

Războiul Rusiei în Ucraina a fost principalul imbold al cheltuielilor europene pentru apărare, dar pentru prima dată din 2009, acestea s-au extins și în alte regiuni geografice.

Tensiunile geopolitice din Asia și Orientul Mijlociu au contribuit la mărirea cheltuielilor globale pentru apărare.

Industria militară prosperă sub imperiul fricii propagate de iminența războiului

Deși țările aflate în conflict au alocat bugete considerabile pentru a-și întări industria militară, Statele Unite au rămas de departe cel mai mare cheltuitor din lume. Bugetul pentru apărare al americanilor s-a mărit cu peste 2% anul trecut, fiind de 916 miliarde de dolari, echivalentul a 37% din totalul global.

China, al doilea cel mai mare jucător din domeniul apărării a alocat armatei sale aproximativ 296 de miliarde de dolari în 2023, ceea ce echivalează cu o creștere anuală de 6%.

Cheltuielile Japoniei pentru apărare au crescut cu 11%, până la 50 de miliarde de dolari, în timp ce cheltuielile pentru apărare ale Taiwanului au crescut cu 11%, până la 17 miliarde de dolari. India, care are al patrulea cel mai mare buget militar din lume, a crescut cu 4% cheltuielile militare, ceea ce înseamnă aproximativ 84 de miliarde de dolari.

Cheltuielile pentru apărare din Orientul Mijlociu au crescut cu 9%, până la 200 de miliarde de dolari. Pentru această regiune este cea mai mare rată anuală de creștere din ultimii zece ani.

Cheltuielile israeliene au crescut cu 24%, la o medie de 1.8 miliarde de dolari pe lună după atacul produs de Hamas în octombrie.

Iranul a rămas al patrulea cel mai mare cheltuitor militar din Orient, cu 37% din bugetul său estimat de 10 miliarde de dolari alocat Corpului Gărzii Revoluționare Islamice.

Cheltuielile militare au crescut și în anumite țări din America Latină, deoarece guvernele de acolo au declarat război traficanților de droguri și bandelor de crimă organizată.