Ecuadorul accelerează producția de cacao pe fondul exploziei prețurilor

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
cacao ecuador
sursa: shutterstock.com/

Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ceea ce ar permite ţării sud-americane să devanseze Ghana şi să ajungă pe poziţia a doua în topul celor mai mari cultivatori mondiali, relatează Agerpres.

Creşterea explozivă a preţurilor mondiale la cacao i-a determinat pe fermierii din Ecuador să facă investiţii masive în culturile lor.

În ultimele şase luni, preţurile la cacao s-au triplat, după ce evoluţiile meteo nefavorabile şi bolile au redus producţia de boabe de cacao în Coasta de Fildeş şi Ghana, care împreună sunt responsabile pentru aproximativ 60% din producţia mondială.

Fermierii din Ecuador primesc pentru boabele lor de cacao undeva între 80-90% din preţurile globale. Este vorba de o situaţie favorabilă comparativ cu cultivatorii din Coasta de Fildeş şi Ghana, care în cel mai bun caz primesc între 60-70% din preţurile mondiale, şi în prezent le sunt oferite preţuri mult mai mici.

Ecuadorul, care în prezent este al treilea mare producător mondial de boabe de cacao, urmează să producă în acest sezon o cantitate de 437.000 de tone, faţă de 413.000 de tone în sezonul precedent.

Europa este cel mai mare consumator mondial de cacao, în condiţiile în care procesează aproximativ 35% din toate boabele de cacao din care se fabrică ciocolată.