Germania sprijină industria militară din Israel. Mișcarea declanșează proteste ample

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
arme israel
sursa: gettyimages.com/

Organizațiile germane pentru drepturile omului introduc acțiuni în instanță pe fondul deciziei guvernului de a continua vânzarea de arme către Israel. Deși Curtea Internațională de Justiție nu a condamnat autorizarea tranzacțiilor de acest tip, atrage atenția Germaniei că are obligația morală de a nu încălca convențiile legate de genocid.

Protestatarii germani vor anularea vânzărilor de arme către Israel și pun presiune asupra Berlinului, pentru a înceta să mai contribuie la dezastrul provocat de războiul din Gaza.

protest palestina germania
sursa: profimediaimages.ro/

Germania este considerată al doilea cel mai mare exportator de arme către Israel, după Statele Unite ale Americii. Patru grupuri pentru drepturile omului au lansat o acțiune comună în justiție îndreptată împotriva ministerului federal pentru afaceri economice, responsabil de acordarea licențelor de export arme, relatează The Guardian.

„Este rezonabil să credem că guvernul german încalcă tratatul privind comerțul cu arme, convențiile de la Geneva și obligațiile sale în temeiul convenției de genocid, acorduri care au fost ratificate de Germania”, declară ONG-urile printr-un comunicat.

Cazul este separat de cel adus de Nicaragua, care a pledat în fața Curții Internaționale de Justiție (CIJ) de la Haga că Germania a sfidat convențiile de la Geneva și a continuat să furnizeze arme Israelului.

Cu toate acestea, CIJ a decis că Germania nu încălca convențiile de la Geneva privind genocidul, însă are obligația morală să monitorizeze ce se întâmplă atunci când aprobă vânzările de arme către terți, relatează BBC.