UPDATE Numeroase ferme sunt la un pas de faliment. Piața mașinilor agricole a scăzut dramatic. Fermierii ies în stradă

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
protest fermieri
sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Prețurile mici la cereale, puternic influențate de războiul din Ucraina și exporturile masive din această țară către UE au avut , au și vor continua să aibă efecte negative asupra agriculturii din România. O spun fermierii, mulți dintre ei la un pas de faliment, o constată și companiile importatoare de mașini agricole care, în unele cazuri, au înregistrat scăderi cu peste 70% a comenzilor.

UPDATE

„Am depus, din nou, pe masa autorităților lista revendicărilor urgente pe care fermierii noştri le doresc rezolvate (n.red. - modificare legii arendei, plata la timp a compensațiilor pentru războiul din Ucraina, controale mai stricte în vămile din estul țării, îmbunătățirea accesului la irigații și multe altele). Forumul APPR nu contestă disponibilitate MADR de a dialoga. Cu toate acestea, precizăm că scopul întâlnirii era acela de a ne fi prezentate termenele de rezolvare pentru cele semnalate. Fermierii nu îşi mai permit să aştepte, iar acest lucru credem ca a fost comunicat suficient cât să fie înțeles” – a precizat FAPPR pe pagina sa de socializare.

Inițial, organizația anunțase că va demara un protest la nivel național, începând din 27 mai, până la rezolvarea cererilor. Ulterior, FAPPR a decis amânarea protestului până după alegerile europarlamentare și locale, pentru ca demersul să nu fie interpretat politic.

ȘTIRE INIȚIALĂ

La acestea se adaugă și întârzierile la plata compensațiilor bănești, de 100 euro pe hectar, promise încă e la începutul anului și care au început să fie plătite de câteva zile, în condițiile în care fermierii au vândut în pierdere cerealele ori s-au împrumutat deja la bănci (acelea care le-au mai oferit credite, pentru că sistemul bancar a devenit mult mai exigent la acordarea de împrumuturi pentru agricultori), ca să facă semănăturile de primăvară la porumb și floarea soarelui.

Au vândut în pierdere, cu 700-800 lei tona de grâu, pentru că producția medie de anul trecut a fost între 5.000 și 7.000 kg pe hectar, dar costurile de înființare ale culturilor au ajuns la 6.000 lei pe hectar, din cauza îngrășămintelor și semințelor scumpe, a costului forței de muncă și a motorinei. În acest condiții, la fiecare tonă de grâu vândut au pierdut, în raport cu costurile, cel puțin 500 lei, iar asta doar dacă au avut producții mai mari.

Cei cu randament de 5.000 kg cereale la hectar au contabilizat o pagubă de minimum 1.000 lei la hectar, fără să-și acopere nici măcar costurile. În astfel de situații, pentru continuarea activității banii trebuie aduși din altă parte, de la bănci, din economii, dar asta nu ține multă vreme, iar intrarea în spirala datoriilor are un singur nume: faliment.

Circulă o vorbă amară printre agricultori: „Mulți fermieri sunt în faliment deja, dar încă nu știu.”

Situația nu este mai bună nici în piața de mașini agricole, unde majoritatea companiilor admit, cu jumătate de gură sau de-a dreptul, că asemenea scăderi în comenzi nu au mai fost consemnate.

tractor protest
sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Importatorii au identificat mai multe cauze, printre care:

  1. seceta din toamna anului trecut și cea de anul acesta, mai ales în Dobrogea și sudul și estul Moldovei,
  2. întârzierile mari la plata subvențiilor,
  3. prețurile sub costurile de producție ale cerealelor,
  4. fluxul masiv de cereale din Ucraina către UE, care a „trântit” prețul cerealelor la nivelul anilor 2016-2017, în condițiile în care costurile fermierilor s-au dublat.

Unii importatori vorbesc de scăderi cu 50% ale comenzilor de mașini agricole, alții au consemnat reduceri de peste 70% ale acestora, față de primul trimestru a anului trecut.

Temerea lor este că tendința se va menține și în acest an, dar ei mai speră că din 2025 fermierii vor acumula lichidități care să le permită reluarea investițiilor în ferme, poate din 2026. „Căderea continuă, încă n-am ajuns la cel mai scăzut nivel al pieței”, avertizează un importator de utilaje agricole.

Proteste masive ale fermierilor în țară

În aceste condiții, fermierii au anunțat că vor iniția proteste la nivel național, nemulțumiți de promisiunile neonorate la timp (sau deloc) ale Ministerului Agriculturii.

Reprezentanții Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR), care reunește peste 1.200 de fermieri care lucrează 1,2 milioane hectare de teren agricol, s-au întâlnit recent cu conducerea Ministerului Agriculturii, dar rezultatele discuțiilor i-au determinat să anunțe că nu vor renunța la protestele din 27 mai la nivelul țării.

„Am depus, din nou, pe masa autorităților lista revendicărilor urgente pe care fermierii noştri le doresc rezolvate (n.red. - modificare legii arendei, plata la timp a compensațiilor pentru războiul din Ucraina, controale mai stricte în vămile din estul țării, îmbunătățirea accesului la irigații și multe altele).

Forumul APPR nu contestă disponibilitate MADR de a dialoga. Cu toate acestea, precizăm că scopul întâlnirii era acela de a ne fi prezentate termenele de rezolvare pentru cele semnalate. Fermierii nu îşi mai permit să aştepte, iar acest lucru credem ca a fost comunicat suficient cât să fie înțeles.

Prin urmare, protestul național al fermierilor va începe luni, 27 mai, conform notificărilor anterioare şi va continua până când vom fi auziți şi revendicările noastre tratate cu respect. Fermieri, ne vedem în stradă!” – a anunțat FAPPR pe pagina sa de socializare.