Parlamentul European aprobă revizuirea legislației aerului. Oficialii vor poluare zero până în 2050

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
poluare aer ue 2050
sursa: gettyimages.com/

Autoritățile de la Bruxelles au revizuit legislația referitoare la reducerea poluării aerului, iar europarlamentarii au adoptat noile reglementări, care includ măsuri de îmbunătățire a calității aerului în UE, astfel încât acesta să nu mai fie dăunător sănătății umane, ecosistemelor naturale și biodiversității.

Mai mult, legea votată azi de Parlamentul European și-a propus un obiectiv deosebit de ambițios, acela de a de a reduce poluarea la zero până în 2050, iar aceasta dintr-un motiv îngrijorător: 300.000 de cetățeni mor anual prematur în UE, din cauza efectelor poluării asupra sănătății.

Noile norme stabilesc limite și valori-țintă mai stricte pentru 2030 pentru poluanții cu impact grav asupra sănătății umane, inclusiv particulele în suspensie (PM2,5, PM10), NO2 (dioxid de azot) și SO2 (dioxid de sulf). Statele membre pot solicita ca termenul pentru 2030 să fie amânat cu până la zece ani, dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

Dacă noile norme naționale sunt încălcate, persoanele afectate de poluarea aerului vor putea deschide acțiuni în instanță, iar cetățenii vor putea primi despăgubiri în cazul în care sănătatea lor a fost deteriorată.

De asemenea, vor fi create mai multe puncte de prelevare a calității aerului în orașe, iar indicii de calitate a aerului vor deveni comparabili, clari și puși la dispoziția publicului în întreaga UE.

Legea trebuie să fie adoptată și de Consiliu, înainte să fie publicată în Jurnalul Oficial al UE și să intre în vigoare 20 de zile mai târziu. Țările UE vor avea apoi la dispoziție doi ani pentru a aplica noile norme.